Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Nu höjs pensionen för en miljon svenskar – så stor pensionshöjning får du

Den socialdemokratiska regeringens budget röstades fram av riksdagen i slutet av juni. Det innebär att totalt en miljon pensionärer får höjd pension med upp till 1 000 kronor från och med augusti. Nu sker de första utbetalningarna.

placeholder

Att stärka pensionerna handlar om respekt för alla som varit med och byggt landet. Nu höjs garantipensionen med upp till 1 000 kronor. Det behövs, inte minst nu när prishöjningarna på mat fått stora konsekvenser för de mest sårbara pensionärerna.

Det var budskapet vid den pressbrief med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och LO:s ordförande Susanna Gideonsson som hölls idag den 17 augusti 2022.

Pensionshöjningen betalas ut den 18 och 19 augusti, beroende på vilken tid på året man är född. Totalt omfattas en miljon pensionärer i Sverige av pensionshöjningen. Den som har bott och arbetat i Sverige i 40 år och har en allmän pension på upp till ungefär 15 355 kronor får höjd pension.

Pensionshöjningen är nödvändig, inte minst för alla kvinnor som slitit hårt i låglöneyrken ett helt arbetsliv och ändå får alldeles för låg pension, betonade både Ardalan Shekarabi och Susanna Gidensson.

– Det här är en rättvisereform för alla de som arbetat ofrivillig deltid, tagit hand om familjen och många gånger haft oerhört dåliga arbetsvillkor. Det handlar om vanligt folk som nu får en lättnad, sa Susanna Gideonsson.

För Socialdemokraterna är det självklart att man ska kunna leva på sin pension och ha rätt till en ålderdom i trygghet. Det är en fråga om respekt för en hel generation av våra tidigare välfärdsbyggare.

Att Socialdemokraterna lyckades fick igenom den nya pensionen i riksdagen – trots ett hårdnackat motstånd från de högerkonservativa partierna – är en stor seger. Nu fortsätter S att arbeta för höjda pensioner för både dagens och morgondagens pensionärer.

Så här stor blir pensionshöjningen varje månad med olika inkomster:

Allmän pension

Höjd garantipension

Upp till 13 400 kronor

1 000

13 500 kronor

952

14 000 kronor, motsvarande genomsnittlig allmän pension

712

14 500 kronor

472

15 000 kronor

220

Uppdaterades senast: