Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill införa högkostnadsskydd mot de höga elpriserna

Den socialdemokratiska regeringen meddelade idag att de vill införa ett högkostnadsskydd mot de höga elpriserna för svenska hushåll och företag. Omfattningen på stödet är dubbelt så stort som det Moderaterna presenterade tidigare i veckan och kommer att innebära viktiga lättnader för svenska elkonsumenter – framför allt i de södra delarna av Sverige.

placeholder

– Ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för varje prishöjning som följer av det fasansfulla kriget i Ukraina och Rysslands agerande på energimarknaden, det skulle bara driva upp priserna ännu mer och riskera ännu högre räntor på svenska folkets bostadslån. Men svenska folket ska känna trygghet – vi kommer stötta Sveriges hushåll och företag i oroliga tider, säger statsminister och partiordförande Magdalena Andersson.

Priserna på el är just nu extremt höga, fram för allt på grund av Rysslands olagliga och brutala invasion av Ukraina och till följd av Rysslands agerande på energimarknaden.

Sverige och Europa befinner sig i något som närmast kan liknas vid en krigsekonomi och det är ett oroligt läge för många. Husägare får ont i magen bara de tänker på elräkningen. Inte minst i de södra delarna av vårt land. Pensionärer och barnfamiljer undrar hur de ska få ihop ekonomin.

Statsminister Magdalena Anderssons besked idag var därför tydligt: en socialdemokratisk regering kommer att göra vad de kan för att skydda svenska hushåll och konsumenter. S-regeringen går nu fram med ett förslag om ett högkostnadsskydd mot de höga elpriserna.

Beskedet kom vid en pressträff med statsminister och partiordförande Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

I vintras genomförde den socialdemokratiska regeringen en första elpriskompensation, just för att stötta de som drabbats av höga elräkningar. En kompensation som nådde över två miljoner svenska hushåll, mer än vart tredje i Sverige. Nu kommer tydliga besked om att man kommer att agera även nu.

Dubbelt så stort stöd jämfört med Moderaternas förslag

Högkostnadsskyddet kommer att vara utformat som en återbäring av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät. Totalt handlar det om 90 miljarder som ska komma hushållen och företagen till del, som ska få stöd antingen genom åtgärder som sänker priserna, sänker nätavgifterna eller ger återbäring.

S-regeringens förslag om ett kommande stöd är också ungefär tre gånger så stort som den tidigare elpriskompensationen som betalades ut i vintras. Och dubbelt så stort som Moderaterna föreslår för att skydda hushållens och företagens ekonomi i det här läget.

Moderaternas förslag finansieras dessutom genom att man tar pengar från Sveriges biståndsbudget och är en insats som kommer ske under en begränsad tid. Regeringens förslag är en löpande åtgärd. Det är ett viktigt besked som kommer underlätta för svenska hushåll och företag.

I det paket som Moderaterna presenterade fanns heller inte en krona till Sveriges företagare som just nu drabbas hårt. S-regeringens förslag kommer se till att även de omfattas av högkostnadsskyddet för elpriser.

Svenska Kraftnät får nu, tillsammans med ansvariga myndigheter, i uppdrag av regeringen att i detalj utarbeta hur stödet ska se ut.

Fotnot: Den 31 augusti meddelade inrikesminister Mikael Damberg att storleken på återbäringen från Svenska Kraftnät har justerats upp. I stället för de 60 miljarder kronor som tidigare varit kända handlar det om totalt 90 miljarder kronor. Det innebär att det samlade stödet för svenska hushåll kan bli upp emot fem gånger så omfattande som förra vinterns elpriskompensation.

Läs mer om förslaget här samt på Regeringens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler frågor och svar angående elpriserna hittar du här.

Uppdaterades senast: