Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Mikael Damberg presenterade ny ekonomisk prognos

I dag har finansminister Mikael Damberg presenterat en ny ekonomisk prognos. Prognosen visade att vi nu ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi och att vi står inför en avgörande tid. Hur vi tar oss an det här ekonomiska läget kommer att vara avgörande för hur Sverige kan ta sig an de samhällsutmaningar vi står inför.

Mikael Damberg

Rysslands olagliga invasion av Ukraina har lett till ett enormt mänskligt lidande främst i Ukraina, och en ökad ekonomisk osäkerhet i hela världen. Kriget och Rysslands agerande på energimarknaderna har gjort att priserna på el är på nivåer vi inte sett i Europa förut. Det är uppenbart att vi befinner oss i en krigsekonomi i energisektorn. Prisökningarna äter sig in i människors plånböcker, vid bensinmacken och vid kassan i matbutiken.

– Nu står vi inför en avgörande tid. Vi ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi med lägre tillväxt, högre inflation och förhöjd arbetslöshet, sa Mikael Damberg under pressträffen.

Ett av Mikael Dambergs budskap var att alla måste hjälpas åt. Företagen ska inte passa på att höja priserna. Parterna på arbetsmarknaden måste ta ansvar för lönebildningen. De politiska partierna kan inte buda över varandra med lånade pengar. Nu behöver vi en finanspolitik som lindrar putinprisernas konsekvenser och värnar vår ekonomiska uthållighet.

– Svenska hushåll pressas redan av prisökningar som äter sig in i plånboken. Nu behövs en ansvarsfull finanspolitik som inte driver på inflationen och skapar ett värre ekonomiskt läge. Däremot bör vi stötta de som drabbas av prisökningarna och de med små marginaler genom effektiva och träffsäkra åtgärder, sa Mikael Damberg

Uppdaterades senast: