Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Vi behöver ta krafttag för att förändra det orättvisa karensavdraget

Varje dag går människor till jobbet och får Sverige att fungera. Undersköterskor, buss- och tågförare, butiksbiträden, byggnadsarbetare, skogsarbetare, elektriker – listan kan göras lång på de som inte har lyxen att kunna arbeta hemifrån. Samtidigt har det för tjänstemän utvecklats allt fler metoder för att kunna arbeta hemifrån. Därför vill Socialdemokraterna under nästa mandatperiod genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget och öka rättvisan för alla som inte kan jobba hemifrån.

placeholder

Karensavdraget är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Så som avdraget är utformat i dag slår det hårdast mot alla de arbetare som varje dag går till jobbet och som aldrig kan jobba hemifrån. De yrkesgrupper som inte kan arbeta på distans vid exempelvis en lättare förkylning straffas ekonomiskt, samtidigt som det också är en hälsorisk. Att gå till jobbet sjuk kan göra att ett sjukdomstillstånd förlängs eller att skador förvärras. Dessutom finns risk för att man smittar sina kollegor, som också behövs för att samhället ska gå runt. Det är dags att komma till rätta med det orättvisa karensavdraget.

Socialdemokraterna går till val med tre tydliga prioriteringar: bryta segregationen och stoppa gängen, genomföra en klimatomställning som skapar nya jobb i hela sverige och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Och för att ta tillbaka kontrollen över välfärden krävs att välfärdens medarbetare får rätt förutsättningar att göra sitt jobb. Därför behövs krafttag för att förändra det orättvisa karensavdraget.

Samtidigt är det viktigt att förändringar inte får underlätta för ett överutnyttjande av systemet eller för att fuska till sig pengar. Det måste finnas en hög legitimitet i sjukförsäkringen. Välfärden ska komma alla som har rätt till välfärden till del.

Under coronapandemin var alla partier överens om att karensavdraget påverkade smittspridningen och att karensavdraget behövde förändras eller tas bort för att förhindra att personer skulle gå till arbetet trots sjukdom. Men nu går Moderaterna istället fram med förslag på att införa ytterligare en karensdag. M vill dessutom skära ner i a-kassan, återinföra stupstocken i sjukförsäkringen och tvingade så sent som vid årsskiftet med hjälp av Sverigedemokraterna igenom en ny skatt på funktionsnedsatta och långtidssjuka. Dessa förslag är en attack på Sveriges alla löntagare och en högerkonservativ regering med Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle komma att bli den mest löntagarfientliga i modern tid.

Socialdemokraterna går till val på en politik för vanligt folk. Att ta krafttag mot det orättvisa karensavdraget under nästa mandatperiod är ett viktigt besked för alla som arbetar och särskilt för dem som inte kan arbeta hemifrån.

Förslaget på reformen presenterades vid en pressträff den 22 augusti 2022 med finansminister Mikael Damberg, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och Malin Ragnegård, förbundsordförande för Kommunal.

Uppdaterades senast: