Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Slopad tillståndsplikt för kommuner att sätta upp trygghetskameror

Socialdemokraterna vill se fler kameror för att öka tryggheten i hela Sverige. Regeringen har förenklat användningen av trygghetskameror genom avskaffat tillståndskrav för flera myndigheter, bland annat polis och tull, och i kollektivtrafiken. Nu går Socialdemokraterna till val på att även slopa tillståndskravet för kommuner och regioner i fler verksamheter än kollektivtrafik.

placeholder

Förslaget presenterades under en pressträff i Göteborg på tisdagen den 30 augusti av migrations- och integrationsminister Anders Ygeman.

– Gängkriminaliteten och det dödliga våldet ska bort från Sveriges gator. Vi vill se fler kameror. För att öka tryggheten vill vi underlätta för kommuner och regioner att sätta upp nya trygghetskameror, säger Anders Ygeman.

Kamerabevakning är effektivt i brottsutredande syfte och kan ha förebyggande effekter på till exempel narkotikabrottsligheten vid allmänna platser som torg och parker.

Kamerabevakning kan också öka tryggheten och få fler människor att vistas på offentliga platser. Där vill Socialdemokraterna nu även slopa tillståndskravet för kommuner och regioner i fler verksamheter än kollektivtrafik, som en del i att öka tryggheten.

Uppdaterades senast: