Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: förläng höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer

Socialdemokraterna kommer inte låta välfärdens personal, sjuka, arbetslösa eller barn få betala för krisen. I dag meddelar S att man vill förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget för barnfamiljer. 

placeholder

Beskedet lämnades vid en pressbrief under torsdagen med finansminister Ardalan Shekarabi och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Förslaget är att den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget ska förlängas till och med den 30 juni 2023. Tilläggsbidraget, som infördes under pandemin, motsvarar 25 procent av det ordinarie bostadsbidraget. Det har senare förlängts till och med den sista december i år och nyttjas i dagsläget av omkring 130 000 familjer, enlig Mikael Damberg.

– Det här är skillnaden mellan att faktiskt klara av hushållsekonomin och inte, säger Mikael Damberg.

Förlängningen beräknas kosta 520 miljoner kronor.

Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi menar att frågor som rör välfärden, sjukvården och skolan har varit allt för frånvarande under valrörelsen, trots att de viktiga för väljarna.

– Få debatter har handlat om skolans personal, vårdens finansiering och minutschemat inom äldrevården, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraternas har presenterat en mängd förslag på välfärdsområdet. Bland annat insatser för kortare vårdköer, tryggare förlossningar, satsningar på barn- och ungdomspsykiatri och utsatta skolor. Med den krigsekonomi vi lever i är det också avgörande att bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som klarar välfärdens finansiering, menar finansministern.

– Om vi inte ser att vi är på väg mot en lågkonjunktur och inte tar ansvar för välfärdens finansiering är det personalen där som får ta smällen. Kvalitéten där blir lidande, säger Mikael Damberg.

Enligt Ardalan Shekarabi råder det ”enorma skillnader” mellan blocken vad gäller socialförsäkringar.

– Den ekonomiska tryggheten för vanligt folk står på spel i det här valet. Moderaterna är tydliga, de vill sänka a-kassan och skära ner i sjukförsäkringen. Det kommer vi socialdemokrater aldrig att acceptera. I osäkra tider när vi behöver våra gemensamma trygghetssystem som mest ska människor kunna lita på att få den trygghet de förtjänar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: