Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Genombrott i EU kan ge halverade elpriser i södra Sverige

Statsminister och partiordförande Magdalena Andersson meddelade under fredagen att det skett ett genombrott på dagens EU:s energiministermöte. Beslutet kan leda till halverade elpriser i södra Sverige.

– Dagens energiministermöte har visat på en stor enighet, säger Magdalena Andersson. 

placeholder

Energiministrarna i EU har enats om att gå vidare med kommissionens förslag för att hantera de skenande elpriserna i Europa. Det meddelade den socialdemokratiska regeringen på en presskonferens på fredagen.

– Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger Magdalena Andersson.

Även om förslaget inte är helt klart har mötet visat att det finns ett stort stöd för de förslag som kommissionen föreslagit och som ligger i linje med våra önskemål. Det handlar bland annat om att införa ett slags intäktstak för att förhindra att företag gör astronomiska vinster på elkrisen. Dessa pengar ska i stället återföras till hushåll och företag.

En annan viktig fråga handlar om möjligheten att införa ett pristak på gas.

– Vi har diskuterat att införa ett pristak på gas. Det är rimligt eftersom elmarknadens konstruktion nu låter Putin styra elpriserna i Europa helt efter eget tycke. , säger energi- och digitaliseringsminister Khasayar Farmanbar som även deltog vid pressträffen.

Medlemsländerna är också positiva till likviditetsgarantier till elbolagen i likhet med de som Sveriges regering presenterade förra helgen.

Förslaget från EU läggs fram i nästa vecka. Kashayar Farmanbar säger att målsättningen är att åtgärderna ska ge effekt på elpriserna innan vintern. 

Uppdaterades senast: