Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Magdalena Andersson kommer att begära sitt entledigande som statsminister

Under onsdagskvällen den 14 september 2022 meddelade statsminister Magdalena Andersson att hon under torsdagen kommer att begära sitt entledigande hos talmannen. De fyra högerpartierna ser ut att ha fått en tunn majoritet med knappt 50 procent av rösterna.
Det preliminära valresultatet visar dock att Socialdemokraterna gjort ett starkt val. S är med god marginal Sveriges största parti och har mycket starka valresultat i kommuner och regioner över hela landet. Partiet utökar också sina mandat i riksdagen. När en ny regering har kommit på plats kommer Andersson att leda socialdemokratin i opposition.

placeholder

Nu är alla röster räknade. Det preliminära valresultatet är tillräckligt tydligt för att dra slutsatser av det – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna samlar en knapp majoritet av rösterna. Statsminister Magdalena Andersson kommer därför imorgon torsdag att begära sitt entledigande hos talmannen.

– Jag kommer agera för ett ordnat regeringsskifte. För mig är det en fråga om respekt för svenska folket och svensk demokrati, säger statsminister Magdalena Andersson.

Sverige och världen befinner sig i en historiskt osäker tid. Rysslands grymma och olagliga krig i Ukraina, det känsliga läget i anslutningsprocessen till Nato och Putins energikrig. Världsekonomin väntas vara på nedgång och vi står inför en krigsvinter.

Sverige har också egna problem som kräver fortsatt handlingskraft. Skjutningar och segregation, marknadsskolan, långa köer och hårt sliten personal i sjukvård och äldreomsorg. Klimatkrisen kräver också mer av Sverige och världen. Det kommer att bli en tuff mandatperiod.

Men den regering som ska leda Sverige kommer ha ett starkt utgångsläge. Sveriges offentliga finanser är urstarka och Sverige har en klart högre andel av den vuxna befolkningen i arbete jämfört med 2014. Vi har ansökt om medlemskap i Nato. Tack vare hårt arbete har vi säkerhetsgarantier från ett flertal länder, bland annat USA och Storbritannien.

De fyra högerpartierna ser ut att ha fått knappt 50 procent av rösterna. I riksdagen har de fått en övervikt på som mest två mandat. Det är en tunn majoritet, men det är en majoritet. Ansvaret för den fortsatta processen går nu över till talmannen och riksdagen. Tills en ny regering har tillträtt kommer Magdalena Andersson att leda en övergångsregering i enlighet med grundlagen.

Men det som Magdalena Andersson sa före valet gäller fortfarande. Svensk politik behöver fler öppningar, inte fler låsningar.

– Om det visar sig att Ulf Kristerssons underlag inte håller ihop står min dörr öppen. Vi socialdemokrater är redo att samarbeta med alla som vill vara en del av lösningen på de problem som Sverige står inför. För vi vet att vårt Sverige kan bättre, säger Magdalena Andersson.

Läs Magdalena Anderssons egna ord på Facebook Länk till annan webbplats.

Uppdaterades senast: