Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Socialdemokraterna tar initiativ för brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder

Den senaste veckan har det skett flera sprängningar och skjutningar runt om i Sverige. Gängkriminellas grepp om flera av landets bostadsområden fortsätter att skapa otrygghet och rädsla. Det är en utveckling som måste få ett stopp. Därför tar nu Socialdemokraterna ytterligare initiativ för ett utökat brottsförebyggande arbete för barn och unga.

placeholder

– Kampen mot kriminaliteten måste vara kompromisslös. Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet och kriminaliteten. Men för att knäcka gängen behöver vi också knäcka nyrekryteringen. Där är det förebyggande arbetet avgörande och det är det vi nu tar ytterligare initiativ för, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson meddelade idag tillsammans med Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi att de kommer att lägga fram ett förslag i riksdagen för ökade brottsförebyggande insatser. Förslaget, ett så kallat utskottsinitiativ, handlar om att få fram fler brottsförebyggande insatser redan från fem års ålder, för att stoppa att barn och unga hamnar i kriminalitet. Initiativet skulle innebära att regeringen behöver ta fram förslag på brottsförebyggande arbete redan från förskoleklass och uppåt.

– Vi socialdemokrater vet att det krävs både brottsbekämpande såväl som brottsförebyggande insatser för att komma åt kriminaliteten. I höstas presenterade vi till exempel en stor ekonomisk satsning på det förebyggande området, men Sverigedemokraterna och regeringen valde att prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare istället för politik som gör skillnad för de som behöver det mest, säger Lena Hallengren.

– Vi kommer aldrig acceptera att barn och unga hamnar i gängens dödliga våld. Det här är ett samhällsproblem som vi måste möta med fullaste kraft, och vi måste göra det med mångsidig och aktiv politik. Fler poliser och skärpta straff tillsammans med förebyggande insatser redan i tidig ålder är vägen framåt för att vi ska kunna trycka tillbaka de kriminella gängen, säger Ardalan Shekarabi.

 

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: