Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Högerregeringen förlorar hundratals elmiljoner

Åkesson och Kristerssons försenade implementering av ett intäktstak för energibolagens övervinster kan ha kostat Sverige minst 400 miljoner kronor bara i december 2022. Det visar nya beräkningar som Socialdemokraterna presenterade på en pressträff i riksdagen den 26 januari 2023.

placeholder

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg och gruppledare Lena Hallengren höll under torsdagen den 26 januari en pressträff om Tidöpartierna SD, M, KD och L:s första 100 dagar vid makten. De lyfte ett nytt exempel om hur högerregeringen har prioriterat fel. Det handlar om att EU har infört ett intäktstak på elbolagens övervinster, för att göra det möjligt för medlemsländerna att återinvestera delar av övervinsterna i åtgärder för hushållen. Det här trädde i kraft den första december, men den svenska regeringen drar fötterna efter sig och ska inte låta lagstiftningen träda i kraft förrän första mars. Alltså efter vintern.

– Intäktstaket skulle trätt i kraft i december för att se till att övervinsterna under vintern när elen är som dyrast kunde satsas på de hushåll som kämpar stenhårt just nu. Genom att regeringen spräcker tidplanen går svenska folket miste om 400 miljoner kronor bara i december, säger Mikael Damberg.

I september 2022 beslutade EU:s energiministrar om ett antal krisåtgärder för att lindra effekterna av den pågående energikrisen. Bland annat ett intäktstak som ska förhindra att energibolag tar ut övervinster och samtidigt möjliggöra för medlemsländerna att återinvestera delar av övervinsterna i åtgärder för hushållen.

Intäktstaket skulle tillämpas av EU:s medlemsländer från och med den 1 december 2022. Men i slutet av november meddelade regeringen att de inte skulle kunna få intäktstaket på plats i Sverige förrän tidigast i mars 2023. Länk till annan webbplats.

De uteblivna skatteintäkterna som förseningen innebär motsvarar 400 miljoner kronor, endast under december månad*. För perioden mars – juni 2023 räknar regeringen med att intäktstaket ska ge ca 280 miljoner kronor.

– Det är inga struntsummor som går förlorade här. Om intäktstaket varit på plats i Sverige från december så som EU beslutat, hade man istället kunna finansiera en höjning av barnbidraget. Det hade varit välkommet i många familjer den här tuffa vintern, säger Lena Hallengren.

*Beräkningar gjorda av Riksdagens utredningstjänst, RUT i januari 2023

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: