Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S och C agerar tillsammans i riksdagen mot SD och regeringens klimatpolitik

Socialdemokraterna och Centerpartiet lägger ett gemensamt utskottsinitiativ i riksdagen med krav på att regeringen ska redovisa hur Sverige ska genomföra klimatomställningen och möta klimatmålen. Partierna kommer också att kalla både klimatministern och näringsministern till berörda utskott och redogöra för vilka åtgärder de har för att sänka utsläppen. Det meddelade partiledarna Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) på en gemensam pressträff den 3 april 2023.

placeholder

Ett stort antal krisrapporter visar på att både Sverige och världen är i en mycket allvarlig situation när det kommer till klimatförändringarna. I närtid handlar det om FN:s klimatpanel IPPC:s rapport som visade att klimatutsläppen måste minska, ännu mer och ännu snabbare. Även Klimatpolitiska rådets rapport i mars 2023 visar svart på vitt att Sverige tappat styrfarten. Vårt land har nu den första regeringen på tjugo år vars politik leder till ökade utsläpp, när vi i stället skulle behöva minska utsläppen i en snabbare takt.

Samtidigt pågår en global klimatkapplöpning och länderna som ligger i framkant kommer få ökat välstånd och flest jobb. I det läget, när EU och USA höjer ambitionerna för att ta hem nya jobben, så sliter Sverigedemokraterna och regeringen av Sverige ledartröjan. Tiotusentals jobb riskerar nu att försvinna till andra länder.

Det här kräver agerande nu. Därför gör Socialdemokraterna och Centerpartiet nu gemensam sak i riksdagen.

­– Det här är ingen liten fråga, säger Magdalena Andersson. På kort sikt riskeras jobb och välstånd i Sverige. På lång sikt riskeras hela vår planet och vår existens.

Kraven från Socialdemokraterna och Centerpartiet är att regeringen omgående ska redovisa de bärande delarna i deras klimatpolitiska handlingsplan samt reformer som minskar utsläppen här och nu för att nå klimatmålen till 2030 och 2045. Partierna kommer också kalla klimatministern och näringsministern till berörda utskott för att de ska redovisa för vilka åtgärder de har för lägre utsläpp här och nu, och för att redogöra för sitt arbete framåt.

Magdalena Andersson betonade under pressträffen att det finns ett starkt folkligt stöd för att genomföra klimatomställningen och att det handlar om respekt för våra barn och barnbarn, om vilken värld som vi lämnar efter oss.

Kraven från Socialdemokraterna och Centerpartiet är:

  1. Att regeringen omgående redovisar vad som ska vara de bärande delarna i regeringens klimatpolitiska handlingsplan för att nå klimatmålen till 2030 och 2045.
  2. Att regeringen omgående redovisar för riksdagen reformer som minskar utsläppen här och nu för att nå klimatmålen till 2030 och 2045.

Uppdaterades senast: