Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Anders Ygeman: Arbetskraftsinvandringen ökar med SD och regeringen

Migrationsverkets senaste prognos visar att Sverige har en arbetskraftsinvandring som ligger på ungefär 100 000 personer per år. Det är en historiskt hög nivå. Under en pressträff på tisdagen den 25 april satte Anders Ygeman press på att SD och regeringen måste agera.

placeholder

På tisdagen släppte Migrationsverket sin nya prognos för invandringen till Sverige. Den visar att arbetsmarknadsärendena ligger kvar på en rekordhög rekordnivå, ca 100 000 ansökningar per år. Samtidigt ligger asylärendena kvar på en minskad nivå, ca 16 000 ansökningar per år.

Cirka 60 procent av arbetskraftsinvandringen sker inom okvalificerade yrken eller där det inte råder brist.

– SD och regeringen har tillåtit den okvalificerade arbetskraftsinvandringen att öka, sa Anders Ygeman, Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson under pressträffen.

Socialdemokraterna vill inte att Sverige ska konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor och därför borde arbetskraftsinvandring bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer för yrket i Sverige.

Den tidigare S-regeringen la fram ett förslag på riksdagens bord med ett förslag om lönegolv på 30 000 kr för arbetskraftinvandring. Riksdagen röstade för det förslaget, men sedan dess har ingenting hänt. Under 5 månader har SD och regeringen kunnat fatta beslut om detta, men de har i stället begravt frågan i en utredning.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: