Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S föreslår en skuldakut för hushållen

Inflationen och de ökande priserna har dränerat de svenska hushållens privatekonomi under hela hösten. Väldigt många riskerar att hamna i svåra skuldfällor och ärendena till Kronofogden ökar, något som kan ta väldigt många år att komma ur. Under torsdagen presenterade därför Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson och Jennie Nilsson, konsumentpolitisk talesperson, ett förslag om en skuldakut – ett paket som ska hjälpa hushåll så de inte hamnar hos Kronofogden.

Jennie Nilsson & Mikael Damberg

Hushållens motståndskraft börjar ta slut efter den långa och tuffa vintern. De buffertar som man sparade ihop till under de goda åren är slut. Nu är det helt vanliga familjer som lånar för att ha råd att betala räkningarna. För vissa går det så långt att man får sin el avstängd därför att man inte har haft råd att betala räkningen i tid.

– I det här läget tvingas allt fler att ta blancolån eller köpa sina varor på avbetalning för att få vardagen att gå ihop. Men regeringen och Sverigedemokraterna vägrar att ta in att verkligheten ser ut så här, säger Mikael Damberg, under torsdagens pressträff om skuldakuten.

SD och regeringen har upprepande uttryckt att man inte kan göra något för att stötta vanliga hushåll på grund av inflationen, men Mikael Damberg och Jennie Nilsson visar med skuldakuten ännu en väg för att stötta hushållen genom den ekonomiska krisen. På torsdagen presenterade de därför skuldakutens fyra förslag för att ta tag i hushållens situation och bromsa utvecklingen med ökande skulder.

Skuldakuten innehåller fyra förslag för att stötta svenska hushålls privatekonomi

När allt fler människor har svårt att betala sina räkningar ökar andelen blancolån och köp på avbetalning. Hushållens totala skuldbelopp ökade med flera miljarder förra året. I början av året kom det in fler ärenden om skuldsanering än någonsin tidigare. Det är tydligt att hushållen behöver akut hjälp. Därför föreslår Socialdemokraterna ett paket med fyra förslag som behöver införas så snart som möjligt.

Tuffare tag mot kreditgivningsföretag

När vanliga människor är hårt pressade finns det många oseriösa kreditgivningsföretag som är redo att utnyttja situationen. Samhället måste kunna skydda människor från de värsta genom att skärpa villkoren.

Inför ett skuldregister

Ett nationellt system för skuldregister skulle säkerställa att de som beviljas lån också har möjlighet att betala tillbaka. Det här är under utredning som tillsattes av förra S-ledda regeringen som svar på att tidigare åtgärder inte är tillräckliga.

Statligt startlån

Mängden blancolån vid bostadsköp är allvarligt höga. Steget till en första lägenhet är för många unga kantat av stora svårigheter. Många gånger är köp av bostadsrätt det enda sättet att skaffa sig en egen bostad, samtidigt som det höga bostadspriset ofta gör det nästintill omöjligt att spara ihop till kontantinsatsen. Det gör att fler tar dyra privatlån. Därför vill vi införa ett startlån för förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Ett färdigt utredningsförslag finns i Regeringskansliet, bara för regeringen att lägga fram.

Budgetsatsning – Konsumentvägledning under krisen

Socialdemokraterna vill även satsa 100 miljoner kronor i vårbudgeten så att kommunerna kan arbeta mer aktivt med konsumentvägledning. Med extra tillskott skulle kommunerna kunna agera mer aktivt och nå ut till de mest utsatta konsumenterna.

Se pressträffen:

Uppdaterades senast: