Gå till innehåll

NYHET

Fler svikna vallöften: Flera lagförslag mot gängkriminalitet har inte presenterats

Moderaterna gick till val på att flera lagförslag mot gängkriminalitet skulle presenteras senast 1 juni 2023, bland annat dubbla straff för gängkriminella, möjlighet till visitationszoner och ett system med anonyma vittnen. Inga av de löftena har levererats. Detta konstaterade Ardalan Shekarabi och Tobias Baudin på en pressträff den 25 maj 2023.

placeholder

Under valrörelsen var det ett väldigt högt tonläge från Tidöpartierna som lovade en rivstart mot gängkriminaliteten om de kom till makten. Nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer stod på en pressträff den 7 september 2022 och lovade att ett antal lagförslag skulle forceras fram och presenteras senast 2023.

Tre av dessa reformer lovades att redovisas senast 1 juni 2023 och ett löfte om att göra det straffbart att delta i kriminella gäng skulle presenterats senast den 29 december 2023. Det kommer inte regeringen hinna göra.

– Att leverera detta utifrån hur nuläget ser ut är helt omöjligt, sa Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

SD och regeringen har gjort sig kända för att svika de löften som de gick till val på. Det utlovade elstödet som blev rejält försenat och fortfarande inte blivit utbetalt i hela landet, sänkta drivmedelspriser med 10 kronor som inte blivit av och amorteringspausen.

– Som med så mycket annat som den här regeringen lovade före valet händer ingenting – och fyra löftesbrott till kan adderas till den redan välfyllda listan, sa Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Här är vallöftena som Gunnar Strömmer och Moderaterna lovade innan valet men inte kommer kunna hålla efter:

 • Dubbla straff för gängkriminella. Ett lagförslag ska redovisas senast den 1 juni 2023.
  Status: Utredningen är inte tillsatt.
 • Möjlighet till visitationszoner. Ett lagförslag ska redovisas senast den 1 juni 2023.
  Status: Utredningen är tillsatt och ska vara klar senast den 22 januari nästa år (2024).
 • Ett system med anonyma vittnen. Ett lagförslag ska redovisas senast den 1 juni 2023.
  Status: Utredningen är tillsatt och ska vara klar senast den 2 oktober i år (2023).

 • Straffbart att delta i ett kriminellt gäng. Ett förslag ska redovisas senast den 29 december 2023.
  Status: Det krävs en grundlagsändring för att genomföra förslagen. Någon grundlagsutredning finns inte tillsatt.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: