Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver att regeringen agerar mot nyrekryteringen till gängen

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson och S gruppledare i arbetsmarknadsutskottet Teresa Carvalho riktade stark kritik mot SD och regeringen under Järvaveckan 31 maj 2023 för felprioriteringar i politiken och avsaknad av intresse för det brottsförebyggande arbetet. Partiet presenterade på en pressträff i Rinkeby krav på att SD och regeringen måste snabbt vidta åtgärder för att stoppa nyrekryteringen.

placeholder

– Om det brottsförebyggande arbetet inte prioriteras kommer vi aldrig få bukt med gängkriminaliteten, säger partiordförande Magdalena Andersson.

För varje kriminell som grips kommer en ung person stå redo att ta hans plats. Moderaterna gick till val på ett brottsförebyggande paket på 52 punkter. Nu är de vid makten och Socialdemokraterna har granskat hur arbetet har gått. Av de 52 brottsförebyggande reformerna som Moderaterna lovade innan valet har de endast levererat på 2 punkter och på 44 av punkterna har det inte hänt någonting.

Socialdemokraterna ställer krav på att regeringen omgående säkrar 250 miljoner för en fortsatt satsning på brottsförebyggande arbete i utsatta områden. Det här är pengar som använts bland annat i Järvaområdet för att anställa, skolsocionomer, fältassistenter, familje- och föräldrarådgivare med mera. SD-regeringens historiska nedskärningar står nu inför dörren på många håll och det riskerar slå hårt mot det brottsförebyggande arbetet.

S kräver åtgärder mot boendesegregationen och bostadskrisen. Det är högt tid att SD och regeringen agerar. Men istället har de lagt ned tre utredningar om segregation och stoppat investeringsstödet utan att presentera egna åtgärder.

Nu ser vi hur bostadsbyggandet störtdyker och med ökad bostadssegregation underlättas gängens vardag, säger Magdalena Andersson.

S ställer också krav på att regeringen får etableringsjobben på plats. Syftet med det har varit att bryta långtidsarbetslösheten och få fler att gå från bidrag till jobb. SD verkar nu vara i full gång med att försöka sabotera den mest genomarbetade arbetsmarknadsreformen på mycket länge och regeringen låter detta ske. Regeringen måste nu ta kommandot och lyfta frågan på sin prioriteringslista.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: