Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S oroliga för regeringens nya mediestöd – SD urvattnar demokrativillkoret

Regeringen kan ha vikt sig för SD:s påtryckningar och försvagat demokrativillkoret i sitt förslag till nytt mediestöd, i stället för att hitta en lösning över partigränserna. Det menar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och kulturpolitiska talesperson Lawen Redar, som under en pressträff onsdagen den 14 juni 2023 yttrades sin oro.

placeholder

Det presstöd som Sverige har idag är från 1970-talet. Det skapades bland annat med målet att stärka konkurrensen mellan nyhetsredaktioner runt om i Sverige. Vid årsskiftet löper nuvarande presstöd ut.

Under förra mandatperioden tillsatte den socialdemokratiskt ledda regeringen en utredning som arbetade fram förslag till ett nytt mediestöd med en bred politisk förankring. Utgångspunkten var att Sverige ska ha ett mediestöd som ger bra förutsättningar för granskande journalistik i hela landet och att skapa en inkluderande, demokratisk debatt där olika idéer och åsikter kan höras och mötas.

– Journalistiken är en av grundstenarna i vårt demokratiska samhälle. I en tid när desinformation sprids snabbt är det viktigare än någonsin att vi försvarar den fria, oberoende pressen, i syfte att skydda och stärka vår demokrati, säger Tobias Baudin.

Regeringen kan ha gett vika för SD kring mediestödet – det här är riskerna

Nu lägger SD och regeringen fram ett nytt förslag till mediestöd. S varnar för konsekvenserna med förslaget om SD har fått urholka demokrativillkoret med syfte att högerextrem SD-nära alternativmedia inte ska bli utan stöd.

– Vi har en långtgående yttrandefrihet i Sverige, men det är inte samma sak som att vi måste ge stöd till alla yttranden, säger Lawen Redar.

S påpekar också att regeringen inte har hanterat frågan om de så kallade nischtidningarna, som bidrar till den mediala mångfalden och breddar debatten.

S vill ha ett demokrativillkor för mediestödet

Socialdemokraterna vill se ett demokrativillkor likt det som utredningen föreslog för mediestödet som ser till att man med skattebetalarnas pengar inte stödjer de som arbetar mot demokratin eller alla människors lika värde.

– Vi kan aldrig acceptera att skattepengar går till dem som motarbetar demokratin och alla människors lika värde, säger Tobias Baudin.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: