Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

SD-regeringen lägger fram förslag för att strypa oppositionens finansiering – S startar insamlingskampanj

Högerregeringen under ledning av Sverigedemokraterna går vidare med förslag för att strypa Socialdemokraternas finansiering. Genom lagstiftning vill de förbjuda folkrörelselotterier, vilket skulle slå särskilt mot just S ekonomi. SD har varit tydliga med att syftet med lagförslaget är att försvaga socialdemokratin. Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson och gruppledare Lena Hallengren inskärpte allvaret på en pressträff i riksdagen den 20 juni. De uppmanade till att vara med och höja rösten mot SD-regeringen.

placeholder

SD-regeringen meddelade under måndagen att de går vidare med att ändra i lagstiftningen i syfte att försvaga oppositionen, genom att gå på Socialdemokraternas finansiering. Regeringen har tillsatt en utredning för att förbjuda partier från att bedriva folkrörelselotterier – ett förslag som med kirurgisk precision slår mot just Socialdemokraternas ekonomi och kan innebära att partiet förlorar så mycket som 30 miljoner om året. Argumentet som SD-regeringen använder, att S driver människor till Kronofogden, stämmer inte Öppnas i nytt fönster.. Åkesson och Kristersson använder alltså en lögn som argument för att förändra i svensk lag.

Jag kan inte påminna mig om att jag upplevt något sådant tidigare under mina år som politiskt aktiv, sa Magdalena Andersson under pressträffen.

SD och högern vill genom regeringsmakten försvaga sina politiska motståndare

Det här är en oroväckande utveckling för svensk demokrati. Politiken ska ta itu med samhällsproblem men när Tidöpartierna inte lyckas lösa de verkliga problemen med ekonomisk kris, utbredd kriminalitet, en välfärd som går på knäna och klimatkrisen – så fokuserar de i stället på hur de kan motarbeta andra partier.

Svensk politik har historiskt värnat och stöttat en stark opposition, som är en förutsättning i en stark demokrati. Det var därför Socialdemokraterna i regeringsställning 2002 valde att i brett samförstånd höja partibidragen, när Moderaterna upplevde en ekonomisk kris och riskerade konkurs. Sverigedemokraternas regering vänder nu denna tradition ryggen.

Hallengren påpekade att det inte kommer som en överraskning att Sverigedemokraterna i sitt nyvunna inflytande vill utnyttja chansen att gå till angrepp mot sina politiska motståndare. Men hur Moderaterna agerar är mer överraskande.

– Det som vi inte räknat med är att Moderaterna som tidigare ändå stått upp för de demokratiska spelreglerna lånar sig och sin regeringsmakt till denna typ av taktiserande. Vi hade nog ändå förväntat oss lite mer. Men det visar igen vilka det är som styr över regeringen, sa Lena Hallengren.

Socialdemokratiska arbetarepartiet har återaktiverat Palmes kampfond

Socialdemokraterna är ett parti byggt på folkrörelse där var och en bidrar efter förmåga. Det är inga välbärgade enskilda som finansierar partiet utan det är kraften av att arbetarrörelsen varit många som gjort den stark. När högern för hundra år sedan försökte motarbeta arbetarrörelsen etablerande lyckades de inte och Socialdemokraterna är fast beslutna i att de inte få göra det nu heller.

– Högern må ha miljardärer bakom sig. Starka kapitalintressen. Och staten, genom att statliga bolag finansierar Svenskt Näringsliv, som finansierar kampanjer mot oss. Men vi har vanligt folk bakom oss. Det är det starkaste stöd man kan tänka sig, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Socialdemokraterna har återaktiverat samma Kampfond som Olof Palme startade 1976 i syfte att samla in donationer till partiet. Den kommer göras öppen och tillgänglig för alla som vill stödja Socialdemokraterna.

Var med och stärka oppositionen genom att bli medlem, ge en gåva eller bli månadsgivare till vårt parti.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: