Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Andersson välkomnar Turkiets besked om ratificering av svenskt Nato-medlemskap

Under måndagskvällen den 10 juli meddelande Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg att Turkiet ska inleda processen med att ratificera Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Detta välkomnas av Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

placeholder

Inför Natos toppmöte i Vilnius meddelande Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagskvällen den 10 juli 2023 att Turkiet ska inleda processen med att ratificera Sverige ansökan om medlemskap i Nato.

– Det är ett viktigt och välkommet besked för vårt land. Nu ser vi fram emot att både Turkiet och Ungern ratificerar oss snabbt, säger Magdalena Andersson.

Medlemskap i Nato kommer öka säkerheten och tryggheten för Sverige och det svenska folket. Det är också positivt att alla nordiska länder nu kommer att samlas i en gemensam försvarsallians.

– Att det här har tagit lite tid visar hur viktigt det var att vi fick säkerhetsförsäkringar av stora länder som USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Som statsminister jobbade jag hårt för att de skulle vara på plats innan vi skickade in ansökan, säger Andersson.

 

Det här har hänt:

S fattade beslut om partiets säkerhetspolitiska linje

Efter att Ryssland den 24 februari 2022 startade sitt anfallskrig mot Ukraina lever Europa, Sverige och svenska folket i ett nytt säkerhetsläge. Detta lade också grunden till att Socialdemokraterna under våren 2022 fattade beslut om partiets säkerhetspolitiska linje, och att partiet skulle verka för medlemskap i Nato.

Sverige får säkerhetsgarantier och ansöker om Natomedlemskap

Sveriges riksdag beslutade därefter om att Sverige skulle ansöka om medlemskap, och den socialdemokratiska regeringen skickade in ansökan tillsammans med Finland den 17 maj 2022. Som dåvarande statsminister såg Magdalena Andersson till att Sverige fick säkerhetsgarantier av stora länder som bland annat USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland innan ansökan skickades in. För landets säkerhet var det viktigt att ha detta på plats inför tidperioden då medlemsländer skulle ratificera Sveriges Natoansökan.

Överenskommelse i Madrid banar väg för att Sverige och Finland får invitee-status i Nato

Vid Nato:s toppmöte i Madrid förra året enades Sverige, Finland och Turkiet om en trilateral överenskommelse som banade väg för att Sverige och Finland skulle ges invitee-status i försvarsalliansen. Detta möjliggjorde i sin tur för Nato:s medlemsländer att ratificera Sverige och Finland. Överenskommelsen i Vilnius bygger på den i Madrid och innebär inga nya steg utöver det som där anges.

28 av då 30 medlemsländer ratificerar Natoansökan direkt

Medlemskap kräver att samtliga medlemsländer ratificerar ansökan. För Sveriges del kvarstår bara Turkiet och Ungern som nu meddelat att de kommer att ratificera ansökan.

Finlands ansökan ratificerades av alla länder och de blev medlemmar i Nato under våren 2023.

Uppdaterades senast: