Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Omdömeslösa uttalanden av Jomshof (SD) förvärrar diplomatiska krisen – S kräver avgång

Anders Ygeman (S) kräver på en pressfika den 1 augusti att statsminister Ulf Kristersson agerar för att Rickard Jomshof (SD) ska lämna sin post som ordförande i riksdagens justitieutskott. Detta efter att han uppmuntrar till koranbränningar och går i polemik med hela den muslimska världen. Jomshof gör omdömeslösa uttalanden som förvärrar krisen och utgör en potentiell risk för Sveriges säkerhet och svenska medborgare.

placeholder

Sverige befinner sig i en allvarlig situation efter av den senaste tidens koranbränningar och den följande diplomatiska krisen. Socialdemokraterna anser att det är hög tid att regeringspartierna agerar därefter och tar ansvar för Sveriges säkerhet och stabilitet. Men Sverigedemokraterna, det största partiet i regeringsunderlaget, och dess företrädare agerar i motsatt riktning.

Richard Jomshof (SD) har som är ordförande i Riksdagens justitieutskott ett särskilt ansvar, men i stället för att ta det ansvaret uppmuntrar han till koranbränningar och går i polemik med hela den muslimska världen. Något som går emot alla uppmaningar om försiktighet och vaksamhet. Dessa omdömeslösa uttalanden från Jomshof förvärrar krisen och utgör en potentiell risk för Sveriges säkerhet, och svenska medborgare.

– Statsministern måste se till att han skiljs från uppdraget som ordförande för Riksdagens justitieutskott, säger Anders Ygeman under pressfikan.

Anders Ygeman ser inte att det är tillräckligt med vaga uttalanden och otydliga signaler, regeringen behöver visa på en tydlig och konkret plan framåt för att hantera den pågående krisen.

– Det är inte en partipolitisk fråga, det är ytterst en fråga om Sveriges och svenskarnas säkerhet, säger han.

Uppdaterades senast: