Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Socialdemokraterna varnar för risker med det nya mediestödet

På en pressträff i riksdagen den 21 september 2023 riktade Ida Karkiainen och Lawen Redar kritik mot SD-regeringens förslag om ett nytt mediestöd. Socialdemokraterna varnar för att stödet både riskerar att bygga höga trösklar för nya medier att starta och ätas upp av stora välmående medier istället för att gå till de som är i behov av stöd.

placeholder

Socialdemokraterna pekar på att SD-regeringens nya mediestöd riskerar att bygga höga trösklar för nya medier att starta, det skulle kunna gynna de resursstarka aktörerna och minska mångfalden. Trösklarna för att starta nya medier riskerar med SD-regeringens stöd så höga att endast stora mediehus har de ekonomiska musklerna att göra det, så vill inte Socialdemokraterna att det blir. Det nya mediestödet riskerar helt enkelt att ätas upp av stora välmående medier i stället för att gå till de medier som faktiskt behöver det.

– Man kan behöva bära egna kostnader i upp till ett år innan man får besked om man får stöd. Det är en väldigt hög tröskel för att kunna starta nya tidningar. Vi vill se lägre trösklar kring det här och jag hoppas att regeringen är villig att diskutera det med oss, sade Ida Karkiainen

Partiet kritiserar även det demokrativillkor som regeringen föreslår, som är urvattnat jämfört med utredningens förslag.

– Det är beklagligt. Pengar avsedda för att genom journalistik stärka demokratin ska inte gå till medier som verkar direkt i strid med grundläggande demokratiska värderingar, sade Lawen Redar.

Vidare vill Socialdemokraterna också att det införs en kontrollstation efter två år, istället för fem år. Då ska man kontrollera hur förslaget har slagit ut.

Uppdaterades senast: