Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill se direktproduktion av ammunition till Ukraina

På en pressträff i Sveriges riksdag den 2 oktober 2023 meddelade Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, att Socialdemokraterna vill se direktproduktion av ammunition i Sverige till Ukraina och att det behöver ske med statliga garantier i botten.

placeholder

Kriget i Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022. Peter Hultqvist var tydlig på pressträffen med att det ryska övergreppet i alla stycken är oacceptabelt och det ukrainska motståndet är att beskriva som heroiskt.

– Vad vi ser idag är ett utnötningskrig. Den ryska fienden och angriparen satsar på att med soldater, materiel, försvarslinjer och långsiktighet steg för steg nöta ned den ukrainska viljan och förmågan. Därför är det demokratiska västs stöd så avgörande viktigt, sa Peter Hultqvist.

Åtgången av ammunition i Ukraina är mycket stor. Därför tycker Socialdemokraterna att regeringen måste agera både för att i Sverige skapa nya produktionslinjer för ammunition avsedd för Ukraina. Dessutom vill Socialdemokraterna att regeringen, inom EU och i bilaterala samarbeten, driver frågan om upprättande av produktion med inriktning på Ukraina. Detta skulle kräva statliga ekonomiska garantier i förhållande till industrin.

– Ammunitionsstödet till Ukraina kan inte enbart bygga på donationer från befintliga militära förråd. Det krävs att ansvaret i högre utsträckning går från försvarsmakterna till industrin. Idag görs det för litet på den punkten, sa Hultqvist.

Uppdaterades senast: