Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Säkra billigare el till svenska folket före mer export till andra länder

Socialdemokraterna anser att Sveriges elförsörjning behöver säkras innan exporten av el till andra länder kan öka. Tillgången till stabil el i hela Sverige behöver förbättras och priserna behöver minska – inte minst i södra Sverige. Därför vill S att den planerade utbyggnaden av en likströmskabel från Sverige till Tyskland, Hansa Power Bridge, ska stoppas. Socialdemokraterna vill i stället att produktion av mer el i Sverige ska prioriteras. Det meddelade Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson, under en pressträff i riksdagen den 23 oktober 2023.

placeholder

Elmarknaden i EU har blivit alltmer sammankopplad. Sverige har flera kablar med stor kapacitet att överföra el till och från våra grannländer. Från södra Sverige, i elområde 4 (EO4), finns kablar till Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Sverige har goda möjligheter att exportera el, och under år 2022 var Sverige den största exportören av el i Europa.

Samtidigt ökar Sveriges behov av el och kommer att fortsätta öka de kommande åren, inte minst för att omställningen av industrin och transportsektorn kräver det. Socialdemokraterna vill därför att elproduktionen och elförsörjningen i Sverige ska säkras innan exporten av mer el till andra länder ökar.

– Det är inte rimligt att bygga ännu fler elkablar till Europa. Sveriges elförsörjning behöver säkrast först, säger Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson.

S: Bygg inte ut ny elkabel till Tyskland – prioritera el till svenska folket

Socialdemokraterna vill att den planerade utbyggnaden av en likströmskabel, Hansa Power Bridge, från Hörby i Sverige till Güstrow i Tyskland ska stoppas. Partiet anser att projektet, som ingår i regeringens budget för nästa år, ska strykas. S vill i stället prioritera att bygga ut och förnya elledningar i Sverige.

S: Det behövs lägre elpriser i södra Sverige

De senaste åren har prisskillnaderna på el i Sverige ökat. Priserna i norra Sverige är i huvudsak låga medan södra Sverige har markant högre elpriser, särskilt i elområde 4. Därför menar Socialdemokraterna att produktionen av el i södra Sverige måste öka, för att pressa ned priserna och få jämnare elpriser i hela Sverige. S betonar att regeringen behöver säga ja till de stora vindparker som planeras utanför de sydsvenska kusterna, och att elnätet till havs behöver byggas ut.

Se hela pressträffen här:

Uppdaterades senast: