Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill stoppa spridning av våld, extremism och gängpropaganda på sociala medier

Klipp och bilder från krig, konflikter och gängkriminalitet trycks in i svenska folkets flöden på sociala medier. Sociala mediejättar tjänar enorma summor samtidigt som algoritmerna ofta främjar ett allt grövre och mer extremt innehåll. Socialdemokraterna kräver därför att regeringen agerar kraftfullt jämtemot dessa företag och driver på för en reglering i EU.

placeholder

Barn översköljs av innehåll på sociala medier från gängmord, pressträffar med gängledare, propaganda från terrororganisationer, koranbränningar, fasansfulla krigsbilder och ren desinformation. Extremister sprider våldsbejakande material och ökar splittringen i vårt samhälle. Konspirationsteorier och desinformation får fäste. Hatet på nätet ökar.

Samtidigt som barn matas med allt detta hatfyllda och råa material så står plattformarna, gängen och extremisterna som vinnare i affärsmodeller som skapats för att fånga uppmärksamhet och hålla kvar användare i flödena. Det här är en säkerhetsrisk för Sverige och Socialdemokraterna tycker att det är ett svek mot barnen att inte agera mot detta.

Utöver material från extremister och propagandister kommer varningar om att gängkriminella börjat använda sig av sociala medier som rekryteringsplattform och propagandacentral.

­– Vi har ett läge där gängledare livesänder presskonferenser på sociala medier och där gängglorifierande budskap sprids brett. Det göder gängkulturen, exponerar barn för rått gängvåld och det blir en rekryteringskanal för barn in i den kriminella världen, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna kräver att regeringen agerar här och nu på två olika punkter för att ta kontroll över utvecklingen på sociala medier:

  1. Regeringen måste omedelbart kalla upp plattformarna för en redovisning av vilka åtgärder de vidtar och kan vidta för att sätta stopp för våldspropagandan. Regeringen måste försäkra sig om att nätjättarna vidtar akutinsatser här och nu för att stoppa spridningen av gängrelaterat och extremistiskt material i Sverige samt se över om lagstiftning eller myndighetsansvar behöver förstärkas. Det är uppenbart att det som görs idag inte är tillräckligt när vi varje dag ser hur gängen använder plattformarna för att rekrytera unga in i kriminalitet, samtidigt som de tjänar pengar via plattformarna. Detta parallellt med att blodigt material och desinformation från propagandister och extremister trycks in i flödena.

  2. Regeringen måste agera kraftfullt för reglering av sociala medier i EU. Regeringen måste prioritera att driva på inom EU för att reglera nätjättarnas roll, deras publicistansvar och säkerställa att de inte fungerar som rekryterings- och radikaliseringsplattformar eller inkomstkällor för vare sig gäng eller extremister. En effektiv och verkningsfull nationell implementering av EU:s regleringar (som den om reglering av terrormaterial och DSA) behöver genomföras.

Uppdaterades senast: