Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill upprätta direktproduktion av ammunition till Ukraina

Socialdemokraterna kommer att lägga ett förslag på riksdagens bord om statliga garantier för att försvarsindustrin ska öka sin produktionskapacitet och upprätta direktproduktion av ammunition och vapen till Ukraina. Det meddelade Magdalena Andersson och Peter Hultqvist under Folk och Försvars Rikskonferens, som pågår i Sälen mellan 7–9 januari 2024.

placeholder

Ukrainas frihetskamp förutsätter inte bara militärt, utan även humanitärt och ekonomiskt stöd. Magdalena Andersson är tydlig med att stödet från omvärlden inte får svaja, utan måste fortgå till dess att den sista ryska soldaten lämnat Ukraina.

De senaste månaderna har både USA och EU misslyckats med att besluta om nya ekonomiska stödpaket till Ukraina, vars ekonomi börjar tunnas ut. I USA har republikanerna blockerat det senaste förslaget om stödpaket och senast Europeiska rådet skulle besluta om ekonomiskt stöd satte Ungern stopp.

– Det är farligt och helt oacceptabelt. EU behöver nu hitta en lösning utan Ungern. Det är bra att kommissionen tittar på möjligheter att få till en ny uppgörelse. Regeringen behöver göra allt man kan för snabbt få till en långsiktig lösning för EU:s stöd till Ukraina, säger Magdalena Andersson.

För Ukrainas frihetskamp är det viktigaste militärt stöd, och behoven är stora och brådskande. Därför vill Socialdemokraterna upprätta direktproduktion av ammunition till Ukraina. Partiet kommer lägga ett förslag på riksdagens bord om att regeringen ska agera för att i Sverige skapa nya produktionslinjer med inriktning på standardammunition avsedd för Ukraina och Sverige, detta genom statliga garantier till försvarsindustrin.

– Det här måste ske skyndsamt, kriget pågår här och nu, säger Magdalena Andersson.

Uppdaterades senast: