Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill satsa 700 miljoner på barn och ungas idrott

Just nu slarvar SD-regeringen bort 700 miljoner kronor som skulle ha gått till ett fritidskort för barn och ungas idrott. S vill att pengarna går till insatser som skulle göra nytta direkt för barn och ungas idrottande – till exempel till att rusta upp idrottsplaster och prioritera utsatta områden. Det här redogjorde Socialdemokraternas Mikael Damberg och Lawen Redar på en pressträff i Sverige riksdag 25 januari.

placeholder

Politiken kan med väldigt enkla medel sänka trösklarna till en rolig och social fritid för unga. Man kommer faktiskt ganska långt med ett gäng basketbollar, fotbollar eller innebandyklubbor och en plats att vara på. Tyvärr är just bristen på en plats att vara ett hinder i många delar av landet. Dålig belysning, undermåliga omklädningsrum och brist på utrymme för att förvara utrustning gör att tillfällen för en spontan fotbollskväll eller fler träningspass inte blir av. Flagnande fasader och slitna gräsplaner ser inte heller vare sig inbjudande eller trivsamt ut. Särskilt illa är det i utsatta områden.

I stället för att prioritera insatser som behövs och fungerar har den här regeringen lagt all sin kraft på ett så kallat fritidskort – som nu inte kommer till stånd. Det är över 700 miljoner kronor som har fastnat på regeringens konto för innevarande år.

– 700 miljoner kronor är en betydande summa för barns- och ungas fritid. Vi socialdemokrater menar att de pengarna bör komma barn och unga till del, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna meddelade på pressträffen att de tycker att de pengarna ska användas där de kan göra nytta direkt för barn och unga. Det handlar om att satsa på att rusta upp idrottsplatser och prioritera dem i utsatta områden.

SD-regeringens satsning på barns och ungas fritid var tänkt att vara en check vid namn Fritidskortet. Familjer skulle få en peng att använda för att betala till exempel terminsavgifter. Socialdemokraterna har varit väldigt skeptiska till den här modellen. Bland annat finns det en stor risk för att den skulle kunna göda kriminella verksamheter.

Nu visar det sig också att regeringen inte fått till det system som krävs för att kunna göra verklighet av Fritidskortet. Mer än 700 miljoner kronor som avsatts till detta i år kommer därför inte gå åt. SD-regeringen bör göra om och göra rätt – medlen borde gå dit de gör direkt nytta och kommer barn och unga till del i deras vardag.

Uppdaterades senast: