Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: SD-regeringen måste sluta ducka sitt ansvar för sjukvårdskrisen

Socialdemokraterna ställer tre krav på regeringen som måste ta ansvar för den nationella sjukvårdskrisen, det meddelade Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli på en pressträff i riksdagen den 31 januari 2024.

placeholder

Den svenska sjukvårdskrisen bedöms vara den värsta sedan 90-talskrisen. Region efter region tvingas till stora nedskärningar i sjukvården för att SD-regeringen inte gett sjukvården resurserna som krävs. I Gävleborg är det sparkrav på 700, i Sörmland varslas 700 medarbetare, Värmland måste minska med 750 anställda, i Göteborg är det nedskärningar motsvarande 2000 anställda och en säker förlossningsvård beskrivs som hotad.

– Jimmie Åkessons och Ulf Kristerssons regering driver fram stora nedskärningar i vården som skapar en allvarlig sjukvårdskris i hela landet. Sedan duckar SD-regeringen för konsekvenserna för sjuka och vårdanställda, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Den sjukvårdskris som nu breder ut sig över landet är ett resultat av de senaste två årens statsbudgetar. Socialdemokraterna tycker att regeringen måste se verkligheten som den är och agera. Därför lägger partiet fram tre krav.

– Regeringen måste börja inse allvaret, sluta skylla ifrån sig och våga se konsekvenserna av sin politik i vitögat, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet.

Socialdemokraternas tre krav på SD-regeringen:

  1. Att ansvariga ministrar kommer till sina respektive utskott i riksdagen för att redogöra för hur de arbetar mot den nationella sjukvårdskrisen: Elisabeth Svantesson kallas till finansutskottet för att redogöra för sina ekonomiska prioriteringar. Carl-Oskar Bohlin behöver redogöra i försvarsutskottet för krisens inverkan på totalförsvaret. Och Acko Ankarberg Johansson kallas till för socialutskottet för att redogöra för vad regeringen gör för att lindra krisens effekt på vården.

  2. Att regeringen gör en total genomlysning av den nationella sjukvårdskrisens konsekvenser. Det behövs en samlad bild av hur de nedskärningar regeringen tvingar fram drabbar svenska folket i form av längre väntetider, höjda avgifter, nedlagda vårdavdelningar, sämre akutsjukvård och beredskap.

  3. Besked från regeringen om vilket stöd regeringen kommer att ge sjukvården.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: