Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver besked om Kristerssons löfte inom 48 timmar

I TV4 Nyhetsmorgons partiledarsamtal den 10 februari kom den nationella sjukvårdskrisen på tal. Statsminister Ulf Kristersson gav då ett löfte i TV om att inga anställda i svensk sjukvård ska sägas upp. Men just nu varslas anställda och regionerna planerar för nedskärningar över hela landet. Socialdemokraterna kräver svar av Kristersson om när pengarna till sjukvården kommer, hur de ska fördelas och hur regeringen därmed tänker säkra att uppsägningar förhindras. Det meddelade Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli på en pressträff i Sveriges riksdag.

placeholder

I ett läge när sjukvården egentligen behöver växa, med fler anställda, fler vårdplatser, fler vårdcentraler och bättre beredskap, så leder SD-regeringens prioriteringar till uppsägningar och nedskärningar. Vårdcentraler stängs, avdelningar flyttas och personalstyrkor minskas. Svenska folket möts av alltmer stressade sköterskor och läkare, det blir svårare att få vård och akutsjukvården är hotad på flera platser. En nationell sjukvårdskris breder ut sig i Sverige.

Sjukvårdens personal, tjänstemän och politiker runt om i Sverige har larmat om krisen – men regeringen har suttit på händerna.

– Det här är en kris som SD-regeringen orsakat – men inte vill kännas vid. Regeringen har hittills förnekat att det finns någon sjukvårdskris. Istället har man sagt att det bara är bra och nödvändigt att vården effektiviseras, säger Lena Hallengren (S)

Inte ens när Socialdemokraterna för några veckor sedan samlade riksdagsledamöter från samtliga 21 regioner i Sverige riksdag gav regeringen svar på hur krisen ska hanteras. Sjukvårdsministern upprepade endast finansministerns uttalande om att det regionerna fått var tillräckligt.

Statsministern gav TV-löfte – nu kräver S besked

Men i Nyhetsmorgons partiledarsamtal den 10 februari gav sedan statsministern ett nytt och viktigt besked med ett tydligt löfte till hela vårdsektorn:

”Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”

Det här beskedet är naturligtvis en stor lättnad för de 5000 personer vars jobb varit hotade av de nedskärningar som nu sker. Statsministerns löfte har tagits emot positivt av Sveriges kommuner och regioner – och naturligtvis på sjukhus och vårdcentraler.

Även Socialdemokraterna har välkomnat beskedet – men det är bråttom. Senast torsdag 15 januari i samband med riksdagens frågestund kräver S svar på några grundläggande frågor kring detta löfte:

  1. när pengarna till sjukvården kommer,
  2. hur de ska fördelas och
  3. hur regeringen därmed tänker säkra att uppsägningar förhindras.

Regeringen har därmed 48 timmar på sig att ge besked. Ger regeringen inget svar kommer Socialdemokraterna att agera i riksdagen och lägga ett utskottsinitiativ enligt statsministerns löfte.

Uppdaterades senast: