Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Använd frysta ryska tillgångar för att finansiera ammunition till Ukraina

Socialdemokraterna vill att Sverige ska pressa EU att använda vinsterna från frysta ryska tillgångar till att förse Ukraina med ammunition, ökat humanitärt stöd och avancerade försvarssystem för att stoppa de ryska invasionsstyrkorna. Det meddelade Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson i samband med PES kongress i Rom den 2 mars 2024.

placeholder

Socialdemokraterna kräver att avkastningen från de frysta ryska tillgångar som finns i Europa ska kunna användas för att köpa ammunition. Tidigare har man kommit överens om att kunna använda avkastningen till återuppbyggnaden av Ukraina, men Andersson ser ett behov av att använda pengarna för att stötta Ukraina här och nu.

– Just nu är Ukraina i akut behov av ammunition, säger Magdalena Andersson.

Det finns frysta ryska centralbankstillgångar på runt 300 miljarder dollar, tillgångar som idag inte är möjliga att använda. Ryssland kommer behöva betala för Ukrainas återuppbyggnad dagen kriget tar slut, men fram till dess vill S använda vinsterna från de enorma frysta ryska centralbankstillgångarna till att stödja Ukrainas kamp för frihet. Dessutom vill Socialdemokraterna att Sverige tar krafttag för att stoppa sanktionsbrott så att EU:s sanktioner mot Ryssland efterlevs.

Uppdaterades senast: