Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

 • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
 • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vårbudget för 2024 – En vårbudget som tar ansvar för Sverige

Mikael Damberg, S ekonomisk-politiska talesperson, presenterade Socialdemokraternas förslag till vårbudget för 2024 den 29 april 2024. Det är ett budgetförslag som tar gemensamt ansvar för Sverige, med förslag som skulle innebära 5000 kronor extra för en familj med två barn för att stötta hushållen genom krisen, dubblering av regeringens tillskott till sjukvården för att vända sjukvårdskrisen och satsningar för att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet.

placeholder

Svenska hushåll pressas hårt av höga matpriser, hyror och höga räntor. Sverige har en akut sjukvårdskris skapad av regeringen och Sverigedemokraterna. Byggsektorn är i fritt fall och gängkriminaliteten äter sig in i samhället. I ett läge där Sverige blir fattigare och farligare behövs en politik som bottnar i verkligheten och ökar sammanhållningen i vårt land.

Lågkonjunkturen slår med full kraft mot Sverige. Var fjärde ensamstående förälder med låg lön har behövt låna pengar till mat och hyra och nästan varannan har svårt att sätta näringsrik mat på bordet. Bris larmar om att barn är oroliga för sina familjers ekonomi. Pensionärer tvingas vända på varje krona för att få pengarna att räcka till när matkassen blir dyrare och lättare. Sedan regeringsskiftet har regeringen och Sverigedemokraterna skapat en nationell sjukvårdskris genom att i budget efter budget underfinansiera välfärden. För undersköterskan innebär det stressade kollegor och en osäker arbetsmiljö. För patienten innebär det längre väntetider och i värsta fall utebliven vård.

I skolan leder SD-regeringens underfinansiering till nedskärningar och uppsägningar av lärare. Samtidigt äter sig gängkriminaliteten in i samhället och påverkar många svenskar i vardagen. För att vända utvecklingen och stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen behöver hela samhället samlas. Med vårbudgeten hade regeringen chansen att ta itu med de utmaningar Sverige står inför. Den chansen tog de inte och det är barn, busschaufförer och lärarassistenter som får ta smällen när SD-regeringen inte förmår att ta in hur verkligheten ser ut.

I Socialdemokraternas förslag till vårbudget sätts fokus på de stora samhällsproblemen som riskerar att splittra Sverige. Socialdemokraterna vill dubbla regeringens tillskott till sjukvården och ger besked om långsiktig finansiering. De föreslår en riktad satsning för att punktmarkera unga på glid och bryta nyrekryteringen till kriminella gäng. Socialdemokraterna avvisar regeringens nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, vill dubbla regeringens tillskott till skolan och skjuter till resurser för att alla barn ska få en meningsfull sommar, så att lovet inte blir en rekryteringsfest för gängen.

När Sverigedemokraterna och regeringen blundar för verkligheten visar Socialdemokraterna att det finns ett tydligt alternativ.

– När Sverigedemokraterna och regeringen låter vanligt folk ta smällen av krisen förmår vi att prioritera. När SD-regeringen för en politik som splittrar samhället väljer vi sammanhållning. Det här är en vårbudget som tar ansvar för Sverige, säger Mikael Damberg.

Förslagen i korthet:

Långsiktighet för sjukvården:

 • Dubblerar regeringens satsningar på sjukvården
 • Avvisar regeringens neddragning i psykiatrin
 • Ger långsiktighet genom en bottenplatta för välfärden

Stabilitet för hushållen:

 • Två utbetalningar av studiebidrag för gymnasieelever över sommaren
 • Permanentar extra stödet i bostadsbidraget
 • Skatt från bankernas övervinster till hushåll och välfärd

Stoppa gängvåldet här och nu:

 • Punktmarkering för unga på väg in i kriminalitet
 • Resurser till kommunerna för ett meningsfullt sommarlov
 • Dubblerar resurser till skolan
 • Avvisar regeringens neddragningar av Brottsförebyggande rådet

Skapa tillväxt och vända byggkrisen:

 • Ny platsgaranti för svenska lärlingar
 • Avvisar regeringens neddragningar på arbetsmarknadsområdet
 • 55 miljoner till CSN för att säkra utbetalningar av omställningsstudiestödet
 • S har tidigare föreslagit byggstimulans och byggkrediter samt en rot-reform

Se pressträffen med Mikael Damberg här:

Uppdaterades senast: