Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Öka stödet till Ukraina och låt Ryssland betala

Måndagen den 6 maj presenterade Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tillsammans med partiets toppkandidater i EU-valet, Heléne Fritzon och Johan Danielsson, Socialdemokraternas valmanifest. Socialdemokraterna går till val på en politik för ökad sammanhållning i EU, mot splittring. Under pressträffen meddelade partiet att de går fram med ett nytt förslag för ökat stöd till Ukraina.

Johan Danielsson, Magdalena Andersson, Heléne Fritzon

Socialdemokraterna föreslår ett nytt omfattande stödpaket till Ukraina, som ska betalas av Putin.

– I tider av kris och krig måste vi hålla ihop. Europas länder måste öka stödet till Ukraina och stå starkare mot Putin och mot de högerpopulistiska och auktoritära krafter som vill splittra oss. Det handlar ytterst om svenska folkets trygghet och säkerhet. Om vår demokrati och vårt sätt att leva, säger partiordförande Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna föreslår att EU omgående påbörjar arbetet med ett nytt omfattande stödpaket till Ukraina och att Ryssland ska betala för det. Vi vill att EU ska agera för att försöka använda de frysta ryska centralbankstillgångarna på över 260 miljarder euro som säkerhet för lån för att stötta Ukraina. På detta sätt kan en stor summa pengar frigöras. Vi vill använda Putins pengar för att stötta Ukraina.

Lånet kan ses som ett förskott på Rysslands krigsskadestånd. Det skulle sända en tydlig signal att det inte, och aldrig kommer vara, ett alternativ att Ryssland vinner kriget. Det är den signalen som Ukraina behöver nu, inte signalen att det finns en gräns för stödet till Ukraina.

Socialdemokraternas valmanifest är starkt präglat av kriget i vårt närområde, om behovet av ökad sammanhållning, för säkerhet och trygghet i Sverige och i EU. Förutom politik som står upp mot högerpopulister och auktoritära krafter, lyfts även avgörande frågor om ekonomi, klimat och brottslighet.

Läs Socialdemokraternas valmanifest för EU-valet 2024 här

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: