Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S krav på statsministern efter avslöjandet av SD:s trollfabrik

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna har avslöjats med att driva en trollfabrik som systematiskt manipulerar det svenska politiska samtalet. Åkesson har försvarat sig genom att gå till attack mot fria medier. Det är oerhört och ett hot mot demokratin, säger Lena Hallengren på en pressträff tillsammans med Peter Hultqvist i riksdagen den 15 maj 2024. På pressträffen ställde Socialdemokraterna tre krav på hur statsministern ska hantera situationen. Ett av kraven är att en ny säkerhetsprövning görs av SD:s tjänstemän i Regeringskansliet.

placeholder

På pressträffen lyfter Socialdemokraterna att det väcks flera frågor av det faktum att sverigedemokratiska tjänstemän blivit insläppta av Sveriges statsminister i Regeringskansliet. Bland annat frågar Hallengren vilken information som delas mellan dessa tjänstemän och trollfabriken på Sverigedemokraternas partikansli? Var tar den informationen sedan vägen? Vad innebär det för Sveriges säkerhet?

– Nu behöver Ulf Kristersson vara statsminister, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Socialdemokraterna har tidigare krävt partiledarsamtal om påverkan på valrörelsen utifrån vad som uppdagats. Ulf Kristersson har själv sagt att det som uppdagats är farligt, men han har inte agerat eller på något sätt meddelat hur EU-valet skyddas från den här typen av påverkan. Det enda statsministern har meddelat hittills är att detta är en fråga för SD att reda ut.

Socialdemokraternas krav på statsministern:

  • Säkerställ att en ny säkerhetsprövning görs av SD:s tjänstemän i Regeringskansliet och att ingen känslig information överförts från SD:s tjänstemän i Regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik.
  • Försvarsministern och ministern för civilt försvar måste i försvarsutskottet redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att stoppa desinformationen och säkra valet 9 juni.
  • Regeringen måste ställa krav på att samtliga fejkkonton som drivs av Sverigedemokraterna måste redovisas.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: