Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S nya gängförslag: Stoppa knark och vapen vid EU:s gräns

Gängkriminaliteten skördar liv och hotar sammanhållningen i Sverige. Varje dag flödar vapen och narkotika in i Sverige och Europa, ofta genom hamnarna. Det gör svenska folket otryggare och Sverige farligare. Socialdemokraterna går till val på flera förslag för att göra Sverige tryggt genom att stoppa knark och vapen vid EU:s gräns. Förslagen presenterades av Magdalena Andersson, Heléne Fritzon och Lisa Nåbo på en pressträff vid Tullen i Helsingborgs hamn den 24 maj 2024.

placeholder

Årets EU-val sker i en tid då Sveriges och Europas säkerhet och sammanhållning hotas utifrån, av Rysslands imperialistiska maktambitioner, men också inifrån av den gängkriminaliteten äter sig in i alla delar av samhället. Gängkriminaliteten skördar liv, skrämmer människor i deras vardag, hotar tilliten och sammanhållningen i Sverige. Fjorton människoliv har tagits i skjutningar i år.

– I mitt uppdrag möter jag unga människor i deras vardag, i skolan eller på fritidsaktiviteten på kvällen. En av de viktigaste frågorna är just otryggheten. Hur våldet kommer allt närmare och utgör en otrygghet i deras vardag, sa Lisa Nåbo, SSU:s förbundsordförande och S kandidat i EU-valet.

Varje dag flödar narkotika och vapen in i Sverige och EU. Brottslighet känner inga gränser. Narkotika och vapen som säljs i Sverige har dessutom ofta passerat flera EU-länder innan de når Sveriges gator. En förkrossande majoritet av narkotikan som göder gängkriget i Sverige kommer in via hamnarna i Europa. Socialdemokraterna vill säkra EU:s gränser och bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottsligheten som år efter år skakar Sverige och det svenska folket.

– När brottsligheten rör sig mellan länder och över gränser, behöver brottsbekämpningen också göra det, sa Magdalena Andersson, Socialdemokraternas partiordförande, på pressträffen.

Socialdemokraterna går till val på att bland annat skärpa kontrollerna vid EU:s yttre gräns, utnyttja artificiell intelligens för att identifiera mönster som kan tyda på smuggling och minska smugglingen redan vid källan genom att stärka samarbetet med ursprungs- och transitländer. För att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten behöver även Europol få ökade resurser, analysförmågan måste stärkas och fler gemensamma övningar och utbildningar behöver genomföras, därför vill S också öka det rättsliga samarbetet samt polissamarbetet i EU.

– Vi socialdemokrater vill använda EU för att säkra EU:s gränser och bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottslighet som år efter år skakar Sverige och det svenska folket. För att stoppa knark och vapen vid gränsen och göra Sverige tryggt, sa Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet.

Socialdemokraternas förslag:

  • Skärp kontrollerna vid EU:s yttre gräns genom att inrätta ett europeiskt expertcentrum mot narkotika- och vapensmuggling.
  • Utnyttja artificiell intelligens och maskininlärning för att analysera stora mängder data för att identifiera mönster som kan tyda på smuggling.
  • Öka det rättsliga samarbetet och polissamarbetet i EU.
  • Stärka samarbetet med ursprungs- och transitländer:
  • Undersök möjligheterna att få ytterligare stordriftsfördelar genom samordnade upphandlingar mellan olika länders tullmyndigheter.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: