Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Säkra miljardinvesteringar i klimat och försvar till Sverige

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partiets toppkandidat till EU-valet, Heléne Fritzon, presenterade på en pressträff i riksdagen den 26 maj 2024 ett nytt förslag för att säkra miljardinvesteringar till Sverige. Genom att ta bort en nuvarande begränsning för utlåning från Europeiska investeringsbanken kan det säkerställas att miljardinvesteringar i klimat och försvar kan fortsätta i Sverige .

placeholder

Klimatförändringarna är en avgörande fråga i vår tid. Klimatet är en prioriterad fråga både för de svenska väljarna och Socialdemokraterna i EU-valet i juni. Socialdemokraterna vill att fler EU-länder intensifierar sina ansträngningar för att minska utsläppen och vill samtidigt se ökade investeringar i Sveriges klimatomställning. Den Europeiska investeringsbanken (EIB) spelar en avgörande roll i denna omställning genom att finansiera projekt som främjar förnybar energi, batteriproduktion och hållbar infrastruktur.

Men på grund av regler från 50-talet riskerar EIB att nå sin utlåningskapacitet och därmed tvingas minska sin investeringstakt om inte reglerna ändras. Därför är det nödvändigt att ta bort den nuvarande utlåningsbegränsningen för att säkerställa att investeringar i både klimat- och försvarssektorn kan fortsätta. EIB kan nu även finansiera försvarsinvesteringar, vilket ytterligare ökar behovet av att justera bankens utlåningsregler.

Under 2023 investerade EIB 33,4 miljarder kronor i svenska projekt, vilket motsvarar cirka 0,5% av Sveriges BNP. Dessa investeringar är rekordhöga och har varit avgörande för att stödja Sveriges omställning till en grönare ekonomi. Projekten inkluderar finansiering till små och medelstora företag, subventionerade bostäder, och innovativa satsningar som Northvolts batterifabrik och H2 Green Steel. Majoriteten av EIB:s finansiering i Sverige har gått till klimat- och miljörelaterade projekt, vilket understryker bankens betydelse i kampen mot klimatförändringarna.

Detta är en nödvändig åtgärd för att bygga ett starkt och hållbart samhälle. Genom att öka investeringarna i klimat- och försvarssektorn kan Sverige säkerställa sin långsiktiga hållbarhet och säkerhet. Socialdemokraterna ser detta som ett sätt att ta ansvar för klimatet, säkerheten och vår gemensamma framtid.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: