Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S vill stoppa ryssar från att köpa EU-pass

Ryssland har genom sin illegala invasion av Ukraina med all tydlighet visat på sina maktambitioner. Brutalt, folkrättsvidrigt och hänsynslöst har man invaderat ett fredligt och demokratiskt grannland. Att Ryssland inte tillåts att vinna kriget i Ukraina är en definierande uppgift för vår tid. För att vi ska kunna klara detta, behöver vi öka sammanhållningen i Europa, så att vi kan stå starka och enade mot Putin. Magdalena Andersson och Peter Hultqvist höll på onsdagen den 29 maj 2024 en pressträff om det ryska hotet mot Sverige och EU.

placeholder

– Målet med den ryska påverkan är tydlig. Det handlar om att splittra våra samhällen, minska tilliten till våra institutioner, försvaga stödet till Ukraina och motståndet mot Ryssland, säger Magdalena Andersson vid dagens pressträff.

I det här läget måste Europas länder förmå att stå enade och öka sammanhållningen och det är precis därför som det här valet till Europaparlamentet är så viktigt. Socialdemokraterna presenterar därför idag ett paket med tre förslag för att motverka Rysslands försök att splittra oss.

Stoppa möjligheten för ryssar att köpa EU-pass

EU måste snarast se till att alla medlemsländer stoppar försäljningen av nationella pass. Det innebär en säkerhetsrisk med tanke på Rysslands intresse av att påverka och splittra EU. Det ökar dessutom den kriminella verksamheten och samtliga EU-länder måste förbjuda möjligheten att köpa medborgarskap. Länder som redan har denna spärr måste sätta press på de länder som fortfarande tillåter försäljning av guldpass.

Stäng EU:s gräns för ryska turister

Ett EU öppet för ryska turister underlättar möjligheterna för Ryssland att utföra sabotage och därigenom försvaga vår sammanhållning och den ukrainska försvarsförmågan. Vi vill att EU följer Norges exempel och stänger gränserna för ryska turister. I likhet med det norska beslutet ska detta ske med undantag för studenter, arbetstagare och vid besök av familjemedlemmar bosatta i Sverige.

Rysslands farliga skuggflotta i Östersjön måste övervakas och stoppas

Ge det europeiska maritima övervakningsprojektet Maritime Surveillance (MARSUR) uppdraget att övervaka, identifiera och utreda fartyg som befinner sig i Östersjön och misstänks ingå i den ryska skuggflottan. Detta för att hindra Ryssland att kunna kringgå sanktionerna mot export av rysk olja och gas och för att förhindra en miljökatastrof givet de miljöhot dessa fartyg utgör och även hindra spionage och hybridoperationer.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: