Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: ”Ny granskning från Tankesmedjan Tiden visar att SD:s trollfabrik spridit ryska narrativ.”

För några veckor sedan ertappades SD med att driva en trollfabrik. Nu kan en granskning från Tankesmedjan Tiden visa att de via dessa kanaler spridit budskap som överensstämmer med ryska påverkansnarrativ. Budskap som syftar till att skapa splittring och underminera förtroendet för fria medier och demokratiska institutioner.

placeholder

Tankesmedjan Tidens granskning av Sverigedemokraternas anonyma partikanaler visar att Sverigedemokraterna systematiskt via sina fejkkonton spridit ryska narrativ. Innehållet handlar om att splittra, ställa grupp mot grupp och på så sätt försvaga Sverige och tysta den svenska demokratin.

I Tidens granskning har 23 fejkkonton och 4190 inlägg granskats. Dessa inlägg har kategoriserats, analyserats och jämförts med etablerade ryska påverkansnarrativ.

- Budskapen i de inlägg som granskats stämmer I hög grad överens med de narrativ som används av främmande makt för att splittra och försvaga Sverige och andra västerländska demokratier, förklarar Maria Arkeby, biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

- Det här är inte en normal del av det svenska politiska samtalet. Socialdemokraterna kräver att Statsminister Ulf Kristersson kliver fram och börjar agera, säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg i en kommentar till granskningen vid dagens pressträff i Sveriges riksdag.

Socialdemokraternas samlade krav på Statsminister Ulf Kristersson:

  • Partiledarsamtal måste hållas i det nationella säkerhetsrådet. Detta eftersom Ulf Kristersson och regeringen måste ge konkreta svar på vad han avser göra för att säkerställa att EU-valet kan genomföras utan otillbörlig påverkan av de systematiska och vilseledande metoder som Jimmie Åkesson bedriver. Regeringen behöver också besvara frågan vad myndigheterna bedömer att detta hittills fått för konsekvenser – både på kort och lång sikt.

  • Socialdemokraterna kallar försvarsministern och ministern för civilt försvar till Försvarsutskottet för att redogöra för vilka åtgärder som vidtas och planeras att vidtas för att stoppa desinformation och Sverigedemokraternas trollfabrik.

  • Socialdemokraterna kräver att det säkerställs att ingen känslig information överförts från SD:s tjänstemän i Regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik. En ny säkerhetsprövning behöver också göras av de sverigedemokratiska tjänstemän som arbetar i Regeringskansliet. I väntan på säkerhetsprövningen anser Socialdemokraterna att de bör stängas av från arbetet. Ulf Kristerson behöver också gå till botten med vilken roll dessa tjänstemän har haft i trollfabriken, detta kan vara toppen på ett isberg. Regeringen behöver informera riksdagen om vilka ministrar och statssekreterare som haft kunskap om trollfabriken.

Klicka här för att läsa Tidens rapport "Splittring som politisk strategi". Länk till annan webbplats.

Se hela Pressträffen här:

Uppdaterades senast: