Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Socialdemokraterna vill se krafttag mot skattefusk och skattesmitning

Hundratals miljarder kronor av skattepengar försvinner i Europa varje år genom skattesmitning och skattefusk. I EU-valet 2024 går Socialdemokraterna därför till val på att stoppa skattefusk och skattesmitning genom ett paket med fyra förslag. Det meddelar Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg och S-studenters ordförande Elfva Barrio.

placeholder

Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Vi har en nationell sjukvårdskris, eskalerande gängkriminalitet, ett pågående krig runt hörnet och höga matpriser, räntor och hyror. Samtidigt försvinner varje år hundratals miljarder kronor av skattepengar i Europa genom skattesmitning och skattefusk I Sverige beräknas tiotals miljarder kronor försvinna, varje år. Pengar som hade kunnat mildra och hjälpa situationen för både sjukvården och försvaret, för polisen och allmänheten.

– I tider av kris och krig måste Europas länder öka sammanhållningen. Då kan vi inte låta miljarder av våra skattepengar försvinna iväg till skatteparadis, när de istället behövs här hemma, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna tycker det är dags att Sverige och EU växlar upp arbetet mot skattesmitning och skattefusk och går därför till val på ett paket med fyra förslag.

– Vi vill att EU ska jaga personerna på lyxbåtarna och de skumma affärsuppläggen så att varje skattekrona hamnar där den behövs, säger Elfva Barrio, S-studenters ordförande.

Socialdemokraternas förslag för att stoppa skattefusk:

  1. Begränsa skalbolag och brevlådeföretag. Många av dessa bolagsformer har som enda syfte att föra ut pengar ur EU och undvika skatt. Europaparlamentet har tagit beslut om begränsningar men förslaget blockeras av flera medlemsländer.
  2. Skärpa reglerna mot medhjälp till skatteundandragande och aggressiv skatteplanering. Detta kan vi göra genom krav på ökad transparens.
  3. Stärk EU-arbetet mot momsbedrägerier. Varje år försvinner ungefär 500 miljarder kronor genom dessa gränsöverskridande bedrägerier.
  4. Stoppa gräddfiler för riskkapitalister. Genom avancerade skatteplaneringsupplägg, lyckas riskkapitalister snirkla sig runt vad Skatteverket bedömer som lön och därmed undandra staten pengar. Vi anser att EU bör ta fram gemensamma standarder för att motverka olika tolkningar av vad som är kapital- och förvärvsinkomster.

Uppdaterades senast: