Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Skydda barn och unga på sociala medier

Socialdemokraterna vill använda EU till att tvinga tech-jättarna att skydda unga från skadligt innehåll och beroendeframkallande algoritmer på sociala medier. Det beskedet gav partiordförande Magdalena Andersson och partiets förstanamn i EU-valet, Helene Fritzon, under en pressträff den 5 juni 2024.

placeholder

Vi vet idag att sociala medier kan påverka barn och unga väldigt negativt. Evighetsscrollande och beroendeframkallande algoritmer kan bland annat orsaka psykisk ohälsa, sömnproblem och sämre skolresultat.

Plattformarna tjänar idag stora pengar på cyniska affärsmodeller som är skapade för att fånga vår uppmärksamhet och hålla användarna kvar i flödena. Våra barn och unga är inte på något sätt fredade från detta. De matas tvärtom dagligen med olika typer av skadligt innehåll. Det här vill Socialdemokraterna nu ändra på.

- Vi vill använda EU för att sätta press på tech-jättarna. Stora bolag ska inte få tjäna pengar på appar och algoritmer som främjar beroende och utsätter barn för extremt innehåll. Alla unga förtjänar en trygg miljö online, säger Magdalena Andersson.

Barns beroende av sociala medier är ofta svårt för föräldrar att hantera på egen hand eftersom användningen är utbredd bland barn och unga. Därför krävs det nu att samhället tar ett tydligare grepp, och som ett led i detta har partiet nu presenterat fyra förslag.

Socialdemokraternas förslag för att skydda barn på sociala medier:

1. Inför en fungerande åldersgräns på sociala medier genom att ställa ett skarpt krav på identifikation när konton registreras. Idag fungerar inte åldersgränserna i verkligheten. Förslaget skulle dessutom stoppa förekomsten av fejkkonton vilket också kommer vara bra för samtalsklimatet.

2. Stoppa evighetsscrollande för att motverka beroende och värna barns psykiska hälsa. Vi vill göra mer på EU-nivå för att stoppa beroendeframkallande utformning av sociala medieappar. Vi vill att EU-kommissionen ska identifiera särskilt beroendeframkallande metoder i sociala-medier-appar och stoppa dessa. Det kan handla om att ställa krav på förinställda pauser vid långa användningsperioder och att höga scrollningshastigheter begränsas.

3. Förbjud reklam till unga sociala medier. Reklam är stor intäktskälla för nätjättarna som skapar ekonomiska incitament för att de ska vilja hålla människor kvar länge i flödena. Det kan vara direkt skadligt för unga. Vi har åldersgränser på annan direktreklam och reklam i TV i Sverige riktad mot barn. Vi måste också inse att det behövs reglering gällande sociala medier.

4. Tygla algoritmerna. Vi vill att EU växlar upp arbetet mot algoritmerna för att stoppa desinformation, extremism, gängvåld och hat på sociala medier. EU måste använda och fortsätta skärpasin lagstiftning för att tygla algoritmerna som driver fram extremt innehåll och beroende.

Uppdaterades senast: