Infrastruktur - Socialdemokraterna

Infrastruktur

Sverige ska ha en infrastruktur som går att lita på

Sverige ska ha en infrastruktur som är pålitlig och framtidsinriktad. Vi ska vara bäst på att använda ny teknik för att ha en effektiv och fungerande infrastruktur. Så bygger vi Sverige starkt inför framtiden.

Socialdemokraterna vill:

 • se att hela Sverige har en bra infrastruktur
 • minska transporternas klimatpåverkan
 • ha säkrare trafik och schyssta villkor inom transportbranschen.
Portrait of representative Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Håller du med?

En infrastruktur för framtiden

Sverige ska ha en infrastruktur som både går att lita på och som ligger i den absoluta framkanten när det kommer till innovativa och effektiva lösningar. För att nå detta mål har regeringen ökat infrastruktursatsningarna med 100 miljarder till totalt 622,5 miljarder för åren 2018-2029 jämfört med den förra regeringen.

Socialdemokraterna vill utveckla hela transportsystemet. Vi vill utveckla hamnarna och göra det enklare att frakta gods till sjöss och på järnväg.

För oss är det självklart att hela landet ska har samma förutsättningar. Vare sig det gäller vägar, järnvägar, flyg- eller kollektivtrafik. Vi vill inte se ett Sverige där klyftorna mellan stad och land växer.

Laddinfrastrukturen för elbilar blir allt viktigare för varje dag, och vi vill fortsätta de nuvarande satsningarna för en snabb utbyggnad av laddstolpar i hela landet. Den räckviddsångest som elbilsförare ibland känner vill vi bygga bort genom fler möjligheter till batteriladdning runt om i landet.

Alla ska känna sig trygga och säkra i trafiken. Därför har vi bland annat infört förbud mot handhållen mobil vid bilkörning, beslutat om alkobommar i de svenska färjehamnarna. Vi har gjort en nystart för nollvisionen som innebär att Sverige växlar upp trafiksäkerhetsarbetet så att färre personer skadas i trafiken.

Vi har skärpt lagstiftningen för att stoppa de åkerier som idag systematiskt använder sig av dumpade löner och kör med bristande trafiksäkerhet. Vi har infört sanktionsavgifter, höjt böterna för brott mot kör- och vilotider gett polisen möjlighet att klampa lastbilar som bryter mot de lagar och regler vi har i Sverige.

För att Sverige ska stå starkt i framtiden och vi ska kunna skapa nya jobb, välstånd och minska vår klimatpåverkan måste vi ha en infrastruktur som går fungerar och som går att lita på.

Uppdaterades senast: 22 februari 2018

Det här har vi gjort:

 • satsat 622,5 miljarder på infrastruktur mellan åren 2018 – 2029
 • riktade satsningar för underhåll av vägar och bättre kollektivtrafik på landsbygden
 • förbjudit handhållen mobil under bilkörning
 • mångdubblat antalet laddpunkter för elbilar.
Relaterade ämnen
 • Digitalisering

  Sverige ska fortsätta vara ett ledande land när det gäller tillgång till snabbt bredband. Snabbt bredband och en pålitlig mobiltäckning är ett måste för att människor och näringsliv ska kunna bo och leva i hela landet.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Infrastruktur

  Sverige ska ha en infrastruktur som är pålitlig och framtidsinriktad. Vi ska vara bäst på att använda ny teknik för att ha en effektiv och fungerande infrastruktur. Så bygger vi Sverige starkt inför framtiden.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Järnväg

  Att järnvägen fungerar är grunden för att vi ska ta oss till jobbet, hälsa på nära och kära och inte minst att frakta varor och gods på ett miljövänligt och effektivt sätt.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Regional tillväxt

  Socialdemokraterna vill stärka jobbförutsättningarna i hela Sverige. En modern och aktiv regional tillväxtpolitik för hela landet inriktas på att regionerna ska ges möjligheter att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar, såväl i städer som på landsbygden. Ju fler regioner som är starka och expansiva, desto bättre för Sverige.

  Läs mer
  Håller du med?
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer