Infrastruktur - Socialdemokraterna

Infrastruktur

Sverige ska ha en infrastruktur som går att lita på

I vårt starka samhälle investerar vi gemensamt i en infrastruktur som fungerar i hela landet. Oavsett var du bor ska det finnas effektiva och hållbara transportlösningar.

Socialdemokraterna vill:

 • bygga en bra infrastruktur i hela Sverige. Vägar, järnvägar, flyg och kollektivtrafik ska fungera i hela landet.
 • investera 700 miljarder kronor på infrastrukturen fram till år 2029. Det är 100 miljarder mer än den förra borgerliga regeringen
 • satsa 500 miljoner per år på vägar i landsbygd
 • bygga nya stambanor för höghastighetståg
 • ha säkrare trafik och schyssta villkor inom transportbranschen.
Portrait of representative Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Håller du med?

En fungerande infrastruktur är en viktig del i ett starkare samhälle

Sverige ska hålla ihop och det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av landet. En förutsättning för detta är väl fungerande person- och godstransporter. Vare sig det gäller vägar, järnvägar, flyg- eller kollektivtrafik. Vi vill se ett Sverige där klyftorna mellan stad och land byggs bort.

För att Sverige ska stå starkt i framtiden och vi ska kunna skapa nya jobb, välstånd och minska vår klimatpåverkan måste vi ha en infrastruktur som fungerar och som går att lita på. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Det är en satsning på totalt 700 miljarder kronor, vilket är 100 miljarder mer än vad den förra borgerliga regeringen anslog i sin plan. Satsningarna sker i hela landet, från norr till syd och både i stad och landsbygd. Så fortsätter vi bygga ett starkare samhälle.

För oss är det självklart att hela Sverige ska leva. På landsbygden är väl underhållna vägar av särskild vikt. Därför vill vi utöka satsningarna på vägar på landsbygden.

Transportsystemet behöver bli mer hållbart. Laddinfrastrukturen för elbilar blir allt viktigare för varje dag, och vi vill fortsätta de nuvarande satsningarna för en snabb utbyggnad av laddstolpar i hela landet. Den räckviddsångest som elbilsförare ibland känner vill vi bygga bort genom fler möjligheter till batteriladdning runt om i landet.

Ingen ska dö i trafiken. Därför har vi bland annat infört förbud mot handhållen mobil vid bilkörning, beslutat om alkobommar i de svenska färjehamnarna. Vi har gjort en nystart för nollvisionen som innebär att Sverige växlar upp trafiksäkerhetsarbetet.

Transportsektorn ska kännetecknas av ordning och reda. Vi har skärpt lagstiftningen för att stoppa de åkerier som idag systematiskt använder sig av dumpade löner och kör med bristande trafiksäkerhet. Vi har infört sanktionsavgifter, höjt böterna för brott mot kör- och vilotider gett polisen möjlighet att klampa lastbilar som bryter mot de lagar och regler vi har i Sverige.

Uppdaterades senast: 11 juni 2018

Det här har vi gjort:

 • satsat miljarder på infrastruktur i hela landet
 • gjort riktade satsningar för underhåll av vägar och bättre kollektivtrafik på landsbygden
 • storsatsat på järnvägen och ökat underhållspengarna med 47 procent. Återinfört nattågsavgångar och förbättrat järnvägsunderhållet genom att staten tagit över besiktning och delar av basunderhållet
 • förbjudit handhållen mobil under bilkörning
 • mångdubblat antalet laddpunkter för elbilar.
Relaterade ämnen
 • Digitalisering

  Sverige ska fortsätta vara ett ledande land när det gäller tillgång till snabbt bredband. Snabbt bredband och en pålitlig mobiltäckning är ett måste för att människor och näringsliv ska kunna bo och leva i hela landet.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Infrastruktur

  I vårt starka samhälle investerar vi gemensamt i en infrastruktur som fungerar i hela landet. Oavsett var du bor ska det finnas effektiva och hållbara transportlösningar.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Järnväg

  Att järnvägen fungerar är grunden för att vi ska ta oss till jobbet, hälsa på nära och kära och inte minst att frakta varor och gods på ett miljövänligt och effektivt sätt.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Regional tillväxt

  En aktiv regional tillväxtpolitik är central för ett starkare samhälle som håller ihop. Vi vill se en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet.

  Läs mer
  Håller du med?
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.