Järnväg - Socialdemokraterna

Järnväg

Tågen ska gå i tid

Att järnvägen fungerar är grunden för att vi ska ta oss till jobbet, hälsa på nära och kära och inte minst att frakta varor och gods på ett miljövänligt och effektivt sätt.

Socialdemokraterna vill:

 • ha en pålitlig järnväg
 • bygga nya stambanor för ett bättre järnvägssystem
 • flytta över mer gods från väg till järnväg.
Portrait of representative Infrastrukturminister Tomas Eneroth

Håller du med?

Järnvägen är idag en pulsåder i den svenska infrastrukturen

Privatpersoner och företag förlitar sig varje dag på att järnvägen ska fungera. Järnvägsunderhållet har under en lång tid varit eftersatt och vi har idag på många sträckor i landet en järnväg som är i allt för dåligt skick. Socialdemokraterna har under sin tid i regering valt att kraftigt öka medlen till järnvägsunderhåll från första dag i regering och valt att se över hur vi organiserar underhållet på bästa sätt för att maximera varje satsad skattekrona.

För oss är järnvägen en av de viktigaste infrastrukturfrågorna. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och i arbetet för minskade utsläpp spelar järnvägen en central del. Vi behöver fler transporter som går på räls istället för på väg. För att nå detta mål behöver vi har en pålitlig och robust järnväg. Det får vi genom att rusta upp den järnväg vi har idag samtidigt som vi bygger nya sträckningar där vi ser att behovet är som allra störst.

Uppdaterades senast: 22 februari 2018

Det här har vi gjort:

 • kraftigt ökat järnvägsunderhållet under mandatperioden
 • tagit över besiktningsverksamheten av järnvägsunderhållet i statlig regi
 • ökat satsningar på underhåll med 47 procent mellan åren 2018-2029
Relaterade ämnen
 • Digitalisering

  Sverige ska fortsätta vara ett ledande land när det gäller tillgång till snabbt bredband. Snabbt bredband och en pålitlig mobiltäckning är ett måste för att människor och näringsliv ska kunna bo och leva i hela landet.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Infrastruktur

  Sverige ska ha en infrastruktur som är pålitlig och framtidsinriktad. Vi ska vara bäst på att använda ny teknik för att ha en effektiv och fungerande infrastruktur. Så bygger vi Sverige starkt inför framtiden.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Järnväg

  Att järnvägen fungerar är grunden för att vi ska ta oss till jobbet, hälsa på nära och kära och inte minst att frakta varor och gods på ett miljövänligt och effektivt sätt.

  Läs mer
  Håller du med?
 • Regional tillväxt

  Socialdemokraterna vill stärka jobbförutsättningarna i hela Sverige. En modern och aktiv regional tillväxtpolitik för hela landet inriktas på att regionerna ska ges möjligheter att växa och utvecklas efter sina särskilda förutsättningar, såväl i städer som på landsbygden. Ju fler regioner som är starka och expansiva, desto bättre för Sverige.

  Läs mer
  Håller du med?
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer