Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Covidbevis

Från den 1 december kommer alla behöva visa upp covidbevis, även kallat covidpass, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar såsom till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Har kan du läsa mer om vad ett coronapass är och hur du får ett.

Vad är ett covidbevis?

Ett vaccinationsbevis, också kallat covidbevis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller coronapass visar att du har fått vaccin mot covid‑19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det visar hur många doser coronavaccin du har fått och när du fick dina olika doser.

Varför behöver jag ett Covidbevis?

Du som vill gå på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter, med över 100 deltagare måste kunna visa upp att du är vaccinerad. För att bevisa att du är vaccinerad behöver du ett covidbevis.

Hur får man ett Covidbevis?

Via hemsidan covidbevis.se  Länk till annan webbplats.kan du som är vaccinerad hämta ut ett vaccinationsbevis till dig själv eller till dina barn. Där hittar du också vanliga frågor och svar om covidpassen.

Har du inte möjlighet att använda en e‑legitimation kan du beställa ditt vaccinationsbevis via blankett Länk till annan webbplats.som du hittar på E‑hälsomyndighetens webbplats.

Vaccinationsbeviset gäller under 180 dagar från det datum då du hämtar ut det. Därefter behöver du hämta ett nytt vaccinationsbevis. Du kan när du vill hämta ut ett nytt vaccinationsbevis.

Om du har en digital brevlåda (Digimail, e‑Boks, Kivra eller Min myndighetspost) skickas vaccinationsbeviset till den. Detta gäller även om du hämtat ut ett vaccinationsbevis åt ditt barn.

Varför införs krav på Covidbevis?

Regeringen har beslutat att krav på vaccinationsbevis införs för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar Länk till annan webbplats., det vill säga stora evenemang inomhus där över 100 personer deltar. Det gör att stora konserter och matcher fortsatt kan genomföras utan andra restriktioner. Detta gäller från och med den 1 december 2021.

Regeringen vill inte behöva införa nya restriktioner. Vi vill alla att pandemin ska vara över, men vi måste vara redo att hantera ett sämre läge. Att införa krav på covidbevis handlar om att fortsätta hålla ned smittspridningen av covid-19 i samhället, men samtidigt kunna hålla vårt samhälle så öppet som möjligt.

Kan jag resa utomlands om jag har ett Covidbevis?

Olika regler gäller i olika länder och till olika resmål. Det är varje persons eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller i det land som man ska resa till.

Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. finns information för dig som planerar att resa. Du hittar också information om utrikesresor hos Utrikesdepartementet (UD) Länk till annan webbplats.. På ambassadernas webbplats Sweden Abroad Länk till annan webbplats. finns information om bestämmelser i olika länder. UD:s app resklar Länk till annan webbplats. gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.

Hur håller jag mig uppdaterad om corona?

Du hittar alltid de senaste nyheterna om covid-19 och coronapandemin på Folkhälsomyndighetens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsida.

Uppdaterades senast: