Jytte Guteland - Socialdemokraterna

Porträtt av ledamot

Jytte Guteland

Europaparlamentariker

Jag är feminist och brinner för allas lika rätt till jämlika chanser - oavsett hemland. EU står inför ett vägval där vår främsta uppgift är att ge nästa generation trygghet och en ljus framtid.

Jag tycker

 • Jobben först. 
  EU ska prioritera en aktiv jobbpolitik och öka investeringarna i forskning och utveckling. Den gemensamma ungdomsgarantin ska förverkligas. 
 • Klimat- och miljömål för framtiden. 
  Europa ska sätta upp bindande EU-mål för halverade utsläpp, ökad andel förnybar energi och energieffektivisering. Investera i nya transportlösningar och förnybar energi. 
 • EU ska stå upp för alla människors lika värde. 
  EU-kommissionen ska stärka arbetet mot medlemsländer som bryter mot grundläggande principer som demokrati och mänskliga rättigheter. 
 • Jämlika samhällen lyckas bättre. 
  Fler får framgång och kan driva sina idéer. Därför behöver EU ett nytt ledarskap. 

Nytt ledarskap för Europa

Orättvisorna växer i Europa. Nu finns det chans till nytt ledarskap med fokus på utveckling, inte utslagning. För jämlik fördelning, mot lönedumpning. 

Europa ska prioritera unga jobb, forskning, utbildning och jämställdhet. Europa ska verka mot främlingsfientlighet och intolerans. Värderingar har inga landsgränser. 

Jag vill arbeta för en hållbar utveckling. Den gröna omställningen innebär både en chans att modernisera Europa - och ge nya jobb. Jag vill se satsningar på renare transportlösningar, på förnybar energi och energieffektiviseringar. EU ska också begränsa och förbjuda skadlliga kemikalier. 

Slutligen en självklarhet - mänskliga rättigheter ska respekteras. EU ska vara en stark röst för civilbefolkningen i krigets Syrien och i konflikter, ta utgångspunkt i försvaret av mänskliga rättigheter. Europa ska vara ett positivt exempel och stå öppet för de länder som vill närma sig Europa. EU ska agera för barns rättigheter och stå upp mot abortmotstånd och antigaylagar. 

Presskontakt

Sigrid Bøe, presschef
Mobiltelefon: +32 471 79 01 76
Epost: sigrid.boe@ep.europa.eu

Lars Hagberg, pressekreterare
Mobiltelefon: +32 495 34 60 10
Epost: lars.hagberg@ep.europa.eu

Albin Nordin, pressekreterare
Mobiltelefon: +32 488 27 44 05
Epost: albin.nordin@ep.europa.eu

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.