Sommartal 2019 - Socialdemokraterna

Sommartal 2019

Statsminister Stefan Löfvens sommartal i Björneborg 18/8 2019 Observera att det talade ordet gäller!

 

Tack!

Det känns fint att avrunda sommaren här.

Få träffa er i närheten av Björneborg Steel,
i folkparken där Abba spelade på 70-talet,
och inramat av hundratals korvar med bröd.

Jag har faktiskt fått flera frågor om varför jag vill sommartala just här.

Det frågar de sällan när jag talar i Stockholm! Jag är ju hela landets statsminister. Så nästa gång jag eller någon annan talar i huvudstaden,
hoppas jag de frågar: varför talar du här och inte i Björneborg? Du vet väl vilken vacker folkets park de har?

***

Men oavsett i vilken del av landet vi bor är sommaren svenskarnas största högtid. Det är nu vi försöker lapa sol och förtränger hur tjockt mörkret i busskuren kan vara en tisdagsgryning i november. Det är sommarförälskelser, skolstart och vägval inför hösten.

Därför vill jag sommartala just nu, just här. Och jag vill prata om oss. Sverige. Om vårt vägval. Vilket land vi ska vara, och hur vi ska komma dit.

Jag tänkte börja i en svensk klassiker, Mikael Niemis ”Populärmusik från Vittula”.

Där står såhär, jag citerar:
”Det fanns bara en utväg. En endaste möjlighet om man ville bli någonting, om så det allra minsta. Nämligen att flytta. Vi lärde oss att se fram emot det, övertygade om att det var vår chans i livet, och vi lydde.”

Ja, det är inte direkt glatt. Men jag tycker att det så väl beskriver en annars
rätt abstrakt känsla: maktlöshet. Att flytta kan vara positivt och roligt.
Men sällan om det grundar sig i den maktlösa övertygelsen att man saknar val.

Ja, och i den obehagliga känslan finns också skälet till varför jag talar idag. Till varför jag är socialdemokrat, till varför jag är statsminister. Jag vet att vi kan bryta den känslan av maktlöshet många människor bär.
Inför sjukvårdsköer, sitt liv, bygdens utveckling, klimatkrisen.
Men vi måste göra det som ett sammanhållet land. Ensamma är vi maktlösa.
Men tillsammans finns det få saker vi inte kan förändra.

Det tror jag är vår verkliga chans i livet.

***

Grunden för Sverige som framgångsland och för att människor ska ha många chanser i livet är trygghet. Socialdemokratin har ibland blivit hånad för att vi pratar så mycket om trygghet. Vissa har velat framställa det som om vi är för någon form av förslappning, att vi vill förpassa människor till soffan. Tvärtom.

För mig betyder trygghet något helt annat. Trygghet innebär ett löfte. Varje människa i vårt land, ska bidra så gott den kan. Genom värnplikt, genom att betala skatt, genom att ställa upp och klippa gräset till fotbollslagets match.

I utbyte ska varje person veta att den inte står ensam. När det behövs ska samhället finnas där med sin trygghet, i form av vård och skola och pension.
Det kan låta självklart, men är värt att påminna om: politik handlar om att skapa så bra förutsättningar och så många chanser i livet som möjligt åt människor.

Det är allt som betyder något. I alla fall för mig.

När läkaren med ett bekymrat uttryck ger ett dåligt besked
eller när undersköterskan ska gå i välförtjänt pension. Då ska det vara en självklarhet att samhället som du betalat skatt till, finns där.

För trygghet för enskilda innebär också framgång för ett land.

Vi får svenska succéföretag när entreprenören inte behöver skuldsätta sig
för att betala sin pappas hjärtoperation.
Vi får nästa världsartist när det finns kulturskolor och studieförbund åt barn från en familj där ekonomin är knaper.
Vi får nästa svenska geniuppfinning när en ung vuxen blir den första i sin släkt att ta högskolepoäng och gör det med ett helt samhälle vid sin sida
i form av studiemedel, avgiftsfria studier och högskolor runt om i landet.

Ja, Hans Rosling har i sin bok ”Factfulness” ett avsnitt där han tackar samhället. Vi skattebetalare stod för hans utbildning, doktorsexamen, cancerbehandling. Hans liv var beroende av oss andra. Och tillbaka fick vi fakta, forskning och framsteg.

Det är därför jag tror på trygghet som recept för framgång. Det är därför vi socialdemokrater tjatar om jämlikhet. Och det är därför jag som statsminister är övertygad om att ett Sverige som håller ihop är oslagbart.

***

Nu kanske några av er är oroliga inför era egna pensionsbesked, BB i Karlskogas framtid eller gängskjutningar i förorterna.

Ja, jag tror inte för ett ögonblick att vi är klara, att samhället är perfekt
att vi kan luta oss tillbaka blicka ut över de svenska sensommarkvällarna
och vara nöjda med allt som det är. Nej.

För att uppnå den trygghet som skapar livschanser och framtidstro för alla oss som bor här tror jag på en sak.

Återkomsten av det starka samhället.

För mycket av den besvikelse som finns har sin grogrund i känslan av att samhället dragit sig tillbaka. Och det är inte bara en känsla, det finns verkliga problem.

De ekonomiska klyftorna, som gör att vissa barn inte bara går på elitskolor,
utan dessutom har anställda kvällslärare och dyra märkeskläder.
Samtidigt som andra barn drar sig för att be föräldrarna om nya vinterskor
och istället går runt i för små ännu ett år.
Skillnaderna i service. I stora städer trängs apotek, myndigheter och vårdcentraler medan människor i andra delar av landet fortfarande kan få åka många mil.
Och det arbetsliv där några har för få kollegor eller snäva minutscheman i hemtjänsten samtidigt som direktörer för vårdbolag blir rekordrika.

Jag vet att vi som land kan lösa dessa problem. Att vi kan bygga det starka Sverige som behövs. Och jag vet att vi är på väldigt god väg. Socialdemokraterna vet vår riktning, vi vet vårt uppdrag att bygga ett land för alla, och lyckas nu genomföra vår politik.

Men jag vet också att det finns de som inte tror på vår förmåga att lösa samhällsproblemen. Som känner maktlöshet. Och mäktiga krafter eldar under denna känsla, vill intala oss att vi är splittrade som land,
att det bästa som kan göras är att peka ut invandrare som syndabockar,
eller öka klyftorna och minska samhällets ansvar i tron att fattigdom gör människor effektivare.

Ja, för hundra år sedan var det många som motsatte sig vår historiska utbyggnad av välfärden, som inte trodde på att det skulle gå att lyfta Sverige och svenskarna ur fattigdom. De hade fel då.

Det var stark välfärd för alla, jämlikhet, ansvarstagande och skyddsnät som gjorde Sverige till ett av världens mest innovativa, välmående och jämlika samhällen – där ett fosterbarn kan bli statsminister.

Vi står återigen inför stora vägval för vårt land. Och de finns återigen de som säger att Sverige inte klarar det. De tror inte på ett starkt samhälle. De tror inte på vårt land. Ja, de som säger så, har fel idag. Vi ska bevisa det. Jag som statsminister, min regering, och alla vi som bor här.

Vi ska bevisa att inget är så svårt i Sverige att det inte kan lösas med det som är bra med Sverige.

Vi ska bryta bojor av negativitet och tvivel med fler poliser, med fokus på att nyanlända snabbt blir en del av vårt samhälle snarare än stor migration, och med bättre skola, kortare vårdköer och högre pensioner.  Vi ska trycka tillbaka maktlösheten med ett jämlikt samhälle där den sjukskrivnes barn i Pajala har lika många chanser i livet som miljonärssonen i Djursholm.

Vi ska ena detta fantastiska land och vi ska ta det framåt, genom det starka samhällets återkomst. Där vi som bor i Sverige tar ansvar för vårt land och bidrar så gott vi kan. Och där samhället tar sitt ansvar för varje person.
Inte lämnar någon efter, inte överger någon, inte säger att du får klara dig själv.

Så ser den framtid jag tror på ut. Så skapar vi ett sammanhållet Sverige med framtidstro. Så bygger vi ett starkt land – för alla.

 ***

I Populärmusik från Vittula beskrivs maktlösheten i att tro att ens enda chans i livet är att flytta. Ja, vi är ett avlångt land. Men inget stör mig mer än när förståsigpåare ska försöka dela upp landet i någon form av närande och tärande delar. Vi är ett land. Som statsminister är mina uppdragsgivare
vårdbiträdet i Värmland, läraren i Norrbotten och taxichauffören i Stockholm.

Och en del av mitt uppdrag är att jämna ut de skillnader som finns i Sverige,
för att inte postnummer ska avgöra tillgången på läkarhjälp eller äldreboenden.

Förra mandatperioden gjorde min regering rekordstora satsningar på vård, skola, omsorg. För det är dit skattepengar ska gå. Välfärden. Kollegor till läraren, längre samtal med läkaren och fler platser på äldreboenden. Och under denna mandatperiod har socialdemokraterna lovat att tillföra ytterligare 20 miljarder till Sveriges kommuner och landsting. Det är historiska summor som jag är stolt över.

Nu vill Socialdemokraterna ta ytterligare ett steg. För att tillgången till vård och välfärd ska vara likvärdig i hela landet har vi i Sverige ett kostnadsutjämningssystem som går ut på att kommuner och landsting med gynnsamma förhållanden bidrar till de som har svårare förutsättningar. Ja, att bedriva vård i norra Jämtland och Stockholms innerstad har lite olika karaktär.

Idag presenterar jag och Socialdemokraterna att vi vill förändra detta utjämningssystem redan till år 2020. Och vi vill förändra det på ett sätt som ger mer pengar till glesbefolkade landsting som kan ha svårt att rekrytera personal och mer pengar till kommuner där hemtjänsten behöver åka långt till sina äldre, eller har få barn på stor yta.

Jag vet att denna typ av stora fördelningssystem lätt blir abstrakta. Men för region Värmland skulle förändringen innebära ett tillskott i 250 miljonersklassen. Vilket motsvarar ungefär kostnaden för 350 sjuksköterskor.

Denna utjämning är ett viktigt steg i byggandet av det starka Sverige
jag tror på. Och som jag är övertygad om att många av er längtar efter.

Där trygghet i läkarvård och hemtjänst finns över hela landet. Och där unga i hela vårt avlånga land, vet att de har tusentals chanser och möjligheter i livet.

Genom att förändra kostnadsutjämningssystemet redan till år 2020, skulle mer pengar omfördelas till kommuner som Munkfors och Årjäng. Genom de generella höjningarna till kommuner och landsting, lagar vi de revor i välfärden som slets upp under Alliansen. Genom att i beslut efter beslut,
år efter år, tillföra mer pengar till vårt gemensamma, skola, sjukvård, poliser, bostadsbyggande, bygger vi Sverige. 

Så fortsätter vi att skapa ett land med jämnt fördelad välfärd och framtidstro, och jag ser fram emot att motbevisa alla som misstror
Sveriges förmåga att hålla ihop och bygga ett starkare land för varenda invånare.

***
Ja, du som går till jobbet och genom livet ska känna trygghet i det lilla, lokala. Men Sverige kan inte heller isolera sig och tro att trygghet skapas genom att stänga ute världen. Det är omöjligt.

I sommar har jag läst boken ”The Doomsday machine” av Daniel Ellsberg, som förresten fick Olof Palmepriset förra året. Boken handlar om kärnvapen, och påminner om det hot som konstant vilar över världen. Domedagsmaskiner, som bevaras med det fullkomligt absurda argumentet att människan skulle bli tryggare genom vapen som kan förinta oss alla.

Det är inte bara ologiskt - utan är en fara för mänskligheten. Björneborgs säkerhet är beroende av omvärlden. Vi kan inte lura oss själva till något annat.

Det är frestande för länder och politiska ledare att vilja sluta sig och peka ut motståndare när omvärlden känns orolig. Och det går ofta att vinna kortsiktiga politiska poänger på det.

Säga att ”vi klarar oss själva”, och att resten av världen är något att isolera sig från. Problemet? Det stämmer inte. Det är lögn.

Klimatförändringarna tar inte hänsyn till landsgränser. Havets uppvärmning, smältande isar, rekordvärme. Terror, pandemier, kärnvapen, inget av det bryr sig om ifall ett lands politiska ledare försöker ignorera det faktum att alla bor på samma glob.

Därför ska Sverige göra tvärtom. Inte deppa ihop, inte ignorera problem
utan vara ett handlingskraftigt land. Särskilt, då det gäller nedrustning av kärnvapen. Ja, om inte annat för att alla människor och länder delar ett väldigt grundläggande intresse: att överleva. 

Här måste Sverige ta den chans vi har i livet, den chans vi har till livet:
att samarbeta med stater och få kärnvapennationerna att påbörja den stora, breda, gemensamma nedrustningen som är nödvändig.

Det var också därför Sverige inte skrev under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Det fanns risk för att de åtaganden som redan gjorts
av kärnvapennationerna skulle försvagas. Och konventionen åstadkom inte det viktigaste: att få med sig de länder som har kärnvapen.

Kärnvapenländerna har ett tungt ansvar att leva upp till sina löften om nedrustning. Utan dem blir det ingenting. Men det ska inte råda något tvivel alls om att mitt och Sveriges mål är en värld fri från kärnvapen. Det är vårt moraliska och mänskliga ansvar att alltid arbeta för det.

 I början av sommaren ordnade Sverige ett viktigt internationellt möte om just kärnvapennedrustning. Resultatet blev att många länder slöt upp bakom målet att kärnvapenstaterna ska påbörja nedrustningsåtaganden, i samband med den översyn av icke-spridningsfördraget som sker år 2020. Och vi blir observatör till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen,
för att förbättra den, stärka den, och se till att nedrustning blir något verkligt.

Ja, Sverige har gång på gång motbevisat de dysterkvistar som menar att ett folkglest land i norr inte kan påverka världspolitiken. Se på våra mål och innovationer för att klara klimatomställningen. Se på vår ställning i omvärlden, där Sverige är en röst att ta hänsyn till, ett land som bidrar till att länder inblandade i infekterade konflikter kan mötas för att lösa dem.
Och se hur vi nu jobbar ännu hårdare för en kärnvapenfri värld.

För det här skogstäta landet i norr har lärt sig en sak i byggandet av vårt fantastiska land: enda sättet att lösa gemensamma problem är tillsammans.
Så vi ska motbevisa de som säger ”vad Sverige gör spelar ingen roll”.
Vi ska visa vad sammanhållning och hårt arbete kan göra.

För klimatet. För kärnvapennedrustning. För vår säkerhet - och andras.

***

Ja, en sak är säker.

Vi har spännande och hoppfulla tider framför oss.

Den maktlöshet som vissa människor känner, tron att man måste flytta för att bli något, eller att ett liv med tryggt jobb, radhus och hund
är för några andra men inte en själv, ska bytas ut mot framtidstro. Hos människor. I bygder. I hela landet.

Till de som tror att vi inte klarar att lösa samhällsproblemen i vårt land säger jag: ni har fel. Ni underskattar Sverige.

Vi har en enorm styrka i alla de som bär upp vår välfärd, i polis och försvar som står upp för vår trygghet, i framstående forskning och fredsarbete, i banbrytande innovationer och byalag.

Underskatta inte styrkan i vår sammanhållning.
Vår vetskap om att en bygd blir bättre, när många hjälper till att ordna med skolutflykter och språkcaféer.
Att ett land blir starkare när vi vet att grannar och främlingar alla gör sin plikt och kräver sin rätt som jämlikar. Och att en hel värld blir tryggare när Sverige tar täten för färre kärnvapen.

Underskatta aldrig kraften i ett starkt och jämlikt samhälle.

Där ingen ung känner att den bara har en utväg i livet, utan har all möjlighet att se livet för vad det är:

ett fantastiskt, svindlande äventyr, med alla chanser att bli ditt bästa jag
i ett land där vi inte lämnar någon efter, utan stöttar varandra i med och motgång.

Nu fortsätter vi byggandet av ett ännu bättre Sverige.

Det är vår chans i livet och jag ser fram emot att motbevisa alla
som hoppas att vi misslyckas.

Tack!

**********************************************

 

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.