• Hem
  • / Nyheter
  • / [2018-04-03] Fortsatt satsning på polisen

03 april 2018

Fortsatt satsning på polisen

Socialdemokraterna fortsätter satsningen på Polismyndigheten och avsätter 200 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att ytterligare stärka polisverksamheten. Satsningen är en del av vårt trygghetsprogram för Sverige – det största i modern tid.

I budgetpropositionen för 2018 inleddes en historisk satsning på Polismyndigheten i syfte att det ska bli 10 000 fler anställda till 2024. Den socialdemokratiskt ledda regeringen fortsätter att prioritera polisen. I vårändringsbudgeten föreslås nu att polisen får ytterligare 200 miljoner kronor mer i år, utöver resurserna som presenterades i höstbudgeten.

200 miljoner för en bättre utrustad poliskår

Nu förstärker vi resurserna till Polismyndigheten i syfte att öka förmågan att ingripa mot organiserad brottslighet och terrorism. Det nya tillskottet i vårändringsbudgeten på 200 miljoner kronor gör det möjligt för Polismyndigheten att snabbare än planerat säkra tillgång till skyddsutrustning och förstärkningsvapen samt ytterligare utrustning till Nationella bombskyddet.

Poliser i yttre tjänst behöver också utrustas med kroppsburna kameror. Tillgången till sådan utrustning är av betydelse för att förbättra arbetsmiljön, framförallt för poliser i yttre tjänst, och kan också bidra till ökad lagföring av personer som begår brott.

Satsningen i korthet:

  • Polisen behöver mer och bättre utrustning. Det handlar inte minst om skyddsvästar, hjälmar och förstärkningsvapen för poliser i yttre tjänst. Nu kan polisen köpa den här typen av utrustning snabbare än planerat tack vare tillskottet på 200 miljoner kronor i årets vårändringsbudget.
  • Att polisen har god tillgång till rätt arbetsredskap är en förutsättning för att förbättra arbetsmiljön och värna tryggheten.
  • Förutom att anskaffa mer och bättre utrustning vill regeringen också att resurserna används till att utveckla kompetensen och utredningsförmågan gällande sexualbrott.

Uppdaterades senaste: 23 juli 2019