Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

 • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
 • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Nej till M, KD och SD:s nedskärningar

Moderaterna och Kristdemokraterna har fått igenom sin budget med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Budgeten innehåller nedskärningar som kommer slå hårt mot bland annat bostadsbyggandet, klimatarbetet och sysselsättningen.

Bli medlem i Socialdemokraterna och var med och kämpa för jämlikhet och trygghet istället för nedskärningar.  Länk till annan webbplats.

_______________________________________________________________

M/KD/SD-budgeten innebär bland annat: 

Nedskärningar på miljö och klimat

 • M, KD och SD skär ner 2,1 miljarder kronor på klimat- och miljöområdet. Detta trots att vi under sommaren 2018 kunde se konsekvenserna av klimatförändringarna i och med de omfattande bränderna i Sverige. 
 • Slopad flygskatt. Trots att flyget är en av de största klimatbovarna och trots att vi under de närmsta tio åren som minst måste halvera våra utsläpp.

Stora skattesänkningar för de som tjänar mest

 • M, KD och SD gör stora skattesänkningar. Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst som Moderaterna själva beställt går mest pengar till de som tjänar mest.
 • Låg- och medelinkomsttagare som är med i facket får stora delar av sin skattesänkning uppäten, av slopad skattereduktion för medlemsavgift.
 • Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ökar. Det nya jobbskatteavdrag som M, KD och SD röstat igenom innebär en ökning på totalen av skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Stora nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken

 • Begränsning av antalet introduktionsjobb  för nyanlända, långtidsarbetslösa och funktionshindrade. 
 • Arbetsförmedlingen får sämre förutsättningar. Mydigheten kommer få mycket sämre verktyg för att ge arbetslösa rätt kompetens och utbildning för att kunna ta de jobb som finns. 
 • Stopp för alla nya kommunala extratjänster och moderna beredskapsjobb.

Minskat bostadsbyggande

 • M, KD och SD väljer att avskaffa i princip alla satsningar för ökat byggande. Från och med nästa år försvinner den byggbonus som delats ut till de kommuner som håller hög takt i bostadsbyggandet. Stödet för energieffektivisering och renovering kommer också försvinna.
 • De tar också bort det investeringsstöd som den S-ledda regeringen införde för att öka byggandet av hyresrätter. Såväl byggbranschen som kommunpolitiker över hela Sverige har varnat för att detta kommer leda till att tusentals planerade bostäder nu inte kommer byggas.

Skolungdomars lika möjlighet att åka kollektivt försvinner

 • M, KD och SD skrotar i sin budget avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet för barn, som går i klass 6-9 och årskurs 1-2 i gymnasiet.

_______________________________________________________________

Hur fick M och KD igenom sin budget?

Trots att Sverige har en övergångsregering som följer spelreglerna och lägger en övergångsbudget så har Moderaterna och Kristdemokraterna lagt en egen budget (genom en gemensam reservation i riksdagens finansutskott) som nu gått igenom med Sverigedemokraternas stöd.

Det står partierna fritt att göra, men det är knappast avsikten med regelverket för en tid med övergångsregering.

Uppdaterades senast: