Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Jämställdhetskampanj – 100 år av kvinnlig rösträtt

Det är 100 år sedan riksdagen beslutade om kvinnlig rösträtt. Idag presenterar Socialdemokraterna en ny jämställdhetskampanj för att uppmärksamma detta.

Kvinnors rättigheter är fortfarande ifrågasatta. Krisdemokrater agerar gång på gång för att undergräva aborträtten, både genom att rösta emot den i Europaparlamentet och att driva på för vårdvägran, det vill säga att vårdpersonal exempelvis ska vägra att genomföra abort.

 

- Det kokar i mig, när jag måste står här, 100 år efter beslutet om kvinnlig rösträtt, och försvara kvinnors grundläggande rättigheter. Rätten att bestämma över sin egen kropp. Rätten till abort, säger Lena Hallengren (S), socialminister.

 

Margot Wallström har startat ett Facebook-evenamng Länk till annan webbplats. med uppmaningen ”Höj din röst – 100 år av kvinnlig rösträtt”. Klockan 14.30 förtidsröstar hon på Europahuset tillsammans med flera kvinnor. Därefter talar hon på Sergels torg. Liknande evenemang växer fram och finns nu på minst 11 andra orter i landet.

- Under min politiska tid kämpade jag för kvinnors rätt till arbete. Fira detta jubileum om 100 år av kvinnlig rösträtt genom att gå och rösta. Kvinnors rättigheter hotas åter igen runt om i Europa men också i Sverige, säger Maj Lis-Lööw (S), tidigare statsråd och europaparlamentariker

 

Socialdemokraterna presenterar även en annonskampanj med fokus på jämställdhetsfrågan. Den 23 maj hade socialdemokraterna en annonskampanj i HD/Sydsvenskan med Heléne Fritzon med budskapet ”Du har fått en röst – använd den. Annars kommer någon annan att använda din tystnad”.

Idag, 24 maj, går en annonskampanj i DN, GP och HD/Sydsvenskan med Margot Wallström, med budskapet ”Våra rättigheter står på spel”

 

Våra rättigheter står på spel - Margot Wallström
Våra rättigheter står på spel - Helene Fritzon

Uppdaterades senast: