Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Riktad attack mot S-ledamöter i regimtrogen turkisk media

Under Corona-krisen passar auktoritära ledare på att begränsa demokratin, press- och yttrandefriheten. I Turkiet har denna utveckling pågått under många år. I regimtrogen turkisk media har svenska socialdemokratiska riksdagsledamöter attackerats för att ha fört fram socialdemokratisk politik i riksdagen. Det är oacceptabelt.

Demokratin trycks tillbaka på flera håll i världen, inte minst i Turkiet. Auktoritära ledare passar under Corona-krisen på att vidta åtgärder som begränsar demokratin, press- och yttrandefrihet och nyttjar rättsväsendet för egna politiska syften. I Turkiet har den negativa och oacceptabla utvecklingen pågått i flera år men tycks nu accelerera. Det är allvarligt och tråkigt inte minst för den turkiska befolkningen.

I förra årets lokalval röstade Istanbuls medborgare för förändring och valde med stor majoritet CHPs Ekrem Imamoglu till borgmästare. CHP och HDP är de två progressiva oppositionspartierna mot Erdogans allt maktfullkomligare AKP. Svensk socialdemokrati har dialog med CHP och HDP och stöttar deras strävan efter att förstärka demokratin i Turkiet. Inte minst förtjänar Turkiets unga befolkning en bättre framtid och det är därför viktigt för oss att stötta progressiva krafter.

HDPs ledare Selahattin Demirtas har fängslats på falska anklagelser om terrorism och Europadomstolen har krävt att han släpps och ges en rättvis rättegång. Även journalisten, tidigare HDP ledaren och parlamentsledamoten Figen Yüksekdag har fängslats och dömts på grund av sitt politiska engagemang utan att ges en rättvis rättegång. Tyvärr är de bara två i raden av fängslade oppositionspolitiker, människorättsaktivister och journalister. Det är uppenbart att Erdogans AKP är beredda att göra vad som krävs för att bibehålla makten

I en riktad attack i regimtrogen turkisk media anklagades i veckan ett antal svenska socialdemokratiska riksdagsledamöter Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasirga och Roza Güclu Hedin. Det har lett till otäcka och oacceptabla påhopp på sociala medier, de anklagas för att föra en egen agenda när de i själva verket – tillsammans med flera andra riksdagsledamöter – för fram socialdemokratisk politik.

Vi socialdemokrater har kraftfullt fördömt Turkiets offensiv i norra Syrien som strider mot folkrätten och som har lett till flertalet dödsoffer och en fruktansvärd humanitär situation. Vi menar att Turkiets återkommande attacker mot kurder och kurdiska områden är oacceptabla. Vi står upp för kurders, kristnas och andra minoriteters mänskliga rättigheter. Vi kräver att politiska fångar, journalister och demokratiaktivister släpps och att rättsväsendet tillåts att fungera oberoende. Det får vara ett slut på mediala drev med politiska förtecken mot såväl turkiska som svenska folkvalda representanter. Press- och yttrandefrihet måste helt enkelt respekteras.

Ingen ska tro att regisserade påhopp ska göra att svensk socialdemokratin förändrar vår syn på folkrätt, demokrati eller press- och yttrandefrihet. Vi kommer aldrig acceptera att folkvalda ledamöter i Sveriges riksdag utsätts för trakasserier eller hot. Svensk socialdemokrati står bakom de som kräver demokratisk förändring.

Johan Hassel (S), internationell sekreterare

Kenneth G Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott

Uppdaterades senast: