Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Historiskt: Idag blev första fossilfria stålet färdigt för leverans

SSAB blev idag först i världen med att färdigställa fossilfritt stål för leverans till kund. Stål framställt med järn som producerats med HYBRIT-tekniken, dvs reducerats med 100 procent vätgas istället för med kol och koks. En historisk leverans av helt fossilfritt stål. Redan 2026, är målet att leverera fossilfritt stål till marknaden och demonstrera tekniken i industriell skala.

Stålindustrin har under lång tid varit en viktig del av svensk export och en viktig del av svensk tillväxt och framgång. Samtidigt har stålindustrin historiskt stått för stora utsläpp. Industrin i Sverige står för ungefär en tredjedel av landets koldioxidutsläpp. Värst är stålindustrin. Förbränningsprocesserna som används när järnmalm ska bli till stål svarar för upp mot elva procent av den totala mängd koldioxid som släpps ut varje år. Men det kan det nu bli skillnad på.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S), menar att detta är historiskt. Han säger att han tror att när man om några årtionden tittar tillbaka och ser vilka steg som togs för hantera klimatkrisen så är han tämligen säker på att en av de milstolpar man kommer peka på är processen med att skapa fossilfritt stål.

Genom en helt fossilfri process med fossilfri energi levereras nu första fossilfria stålet. En process som kommer minska utsläppen för stålindustrin och göra svensk produktion världsledande. Det skapar fler jobb och är stort steg i klimatomställningen.

Uppdaterades senast: