Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Socialdemokraterna presenterar film om hat mot kvinnor

I dag presenterar Socialdemokraterna en film om det hat och hot som kvinnliga partiledare dagligen får utstå. Kommentarerna har hämtats ifrån högerpopulistiska Samnytts kommentarsfält.

placeholder

Filmen presenterades vid en pressbrief på fredagens morgon av integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och utbildningsminister Anna Ekström.

Anders Ygeman inledde med att lyfta de senaste veckornas alla avslöjanden om nazistiska och rasistiska uttalanden, sympatier och kopplingar bland Sverigedemokraternas företrädare.

– Nu är det bara är 48 timmar kvar till vallokalerna öppnar. Det är så jämnt mellan Magdalena Anderssons och Jimmie Åkessons regeringsalternativ att de sista dagarnas mobilisering kan avgöra om Sverige för första gången i historien kommer att styras av ett högerextremt parti med rötter i nazismen. Eller om vi ska ställa oss på rätt sidan av historien, säger Anders Ygeman.

Anna Ekström talade särskilt om avslöjandet om att SD har en egen avlönad trollfabrik med uppgiften att kriga på nätet genom aggressiva kommentarer och fejkade trollkonton.

– Alla vi kvinnor som är aktiva i politiken blev inte särskilt förvånade när vi läste avslöjandet om avlönade nättroll och trollfabriker. Vi känner igen oss. Det här är vad vi ser dagligen. Och den film Socialdemokraterna idag kommer visa, den kommer många kvinnliga politiker att känna igen sig i, säger Anna Ekström.

Hon tillägger att det hat som understöds av Sverigedemokraternas trollfabriker tyvärr inte bara drabbar kvinnliga politiker.

– Det kan drabba flickan som går till sin första demonstration med ett handskrivet plakat. Det kan drabba feministen som skriver en krönika. Det kan drabba undersköterskan som arbetar med hijab och fångas på bild. Det kan drabba den kvinnliga tjänstemannen som fattar ett beslut. Det kan drabba fotbollsmålvakten som lever i en regnbågsfamilj, säger Anna Ekström.

Utbildningsministern betonar att hatet gör livet mycket svårt för många kvinnor som gör sin röst hörd i Sverige idag.

– Vi socialdemokrater kommer fortsätta kämpa för ett offentligt samtal utan hat och hot, säger Anna Ekström.

Pressbriefen avslutades med att filmen ”Misogyni i Samnytts kommentarsfält” visades. Filmen visar den verklighet som kvinnliga partiledare varje dag möter på nätet. Uppläsare är skådespelaren Alexander Salzberger. Kommentarerna som läses upp är direkt hämtade ifrån högerpopulistiska och SD-vänliga Samnytts kommentarsfält.

Se pressbriefen och filmen ”Misogyni i Samnytts kommentarsfält”:

Uppdaterades senast: