Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S: Blixtinkalla en priskommission för matpriserna

De senaste veckornas extrema värme och regnbrist i Europa är ett stort problem för Sverige och läget är allvarligt. Vattenbristen, värmen och torkan hotar akut jordbruk och svenska folkets plånböcker och hälsa. Högerregeringen måste säkra välfärden, stötta vanligt folk och se till att lågkonjunkturen och inflationen inte biter sig fast. Under Socialdemokraternas pressfika tisdagen den 18 juli krävde Mikael Damberg och Anna-Caren Sätherberg att regeringen blixtinkallar en priskommission för matpriserna.

placeholder

Extrem värme och torka slår just nu hårt mot jordbruket och svenskarnas hälsa och plånböcker. Det varma och torra vädret i Sverige skapar svår brist på vatten och en utbredd torka i delar av vårt land. Jordbruket spås till följd av detta förlora en miljon ton i spannmål i årets skörd. Det kan leda till mindre svensk matproduktion och i den direkta förlängningen ytterligare dyrare matpriser för svenska hushåll.

Så påverkas svenska bönder

Sveriges bönder är redan hårt pressade av kostnadsökningar för insatsvaror och räntehöjningarna. Nu slår även klimatförändringarna rakt ned böndernas vardag med torka, förlorade skördar och risk för nödslakt och i värsta fall – nedlagda jordbruk som följd. Samtidigt är investeringsviljan i jordbruket låg. Det här måste förändras snabbt. Om svenska bönder inte vågar investera i nya anläggningar, nya byggnader, mer egen energiproduktion kan det komma att få enorma konsekvenser för Sverige.

– Våra svenska bönder – som är hjärtat i den svenska livsmedelsförsörjningen, är redan hårt pressade av kostnadsökningar för insatsvaror och räntehöjningarna. Nu slår även klimatförändringarna rakt ned i deras vardag med torka, förlorade skördar och risk för nödslakt och i värsta fall – nedlagda jordbruk som följd. Det måste inte vara så, sade Anna-Caren Sätherberg.

Så påverkas svenskarnas plånböcker

Torkan och den svaga skörden kommer också att märkas i plånboken för svenska barnfamiljer. Den redan pressade situationen riskerar att spilla över på matpriserna – detta i en situation där matpriserna redan har ökat mer än på flera decennier. Motsvarande prisökningar har inte skett i Sverige sedan femtiotalet.

– Det här är en oerhört dramatisk förändring av förutsättningarna för vanliga, svenska hushåll. Där föräldrarna jobbar. Gör rätt för sig. Där man tidigare har fått ekonomin att gå ihop – men nu blir det alldeles för mycket månad kvar i slutet av lönen, sade Mikael Damberg under pressträffen.

Socialdemokraternas krav – blixtinkalla en matpriskommission

För att hålla tillbaka prisökningarna för vanligt folk kräver nu Socialdemokraterna att regeringen akut inrättar en priskommission för matpriser. S vill att alla aktörer i livsmedelskedjan ska samlas: butikerna, grossisterna och matproducenterna.

– Vi ska ha klart för oss att varje procents ökning av matpriserna innebär att det blir ytterligare tuffare för barnfamiljer att klara räkningarna – att betala för elen, räntekostnaderna och terminsavgiften till fotbollen, sade Mikael Damberg under pressträffen.

 

3 steg för att stötta vanligt folk i Sverige

Sverige behöver en ekonomisk politik för att stötta vanliga hushåll och familjer, snarare än stora skattesänkningarna för höginkomsttagare. Det här vill Socialdemokraterna:

  • Säkra välfärden. Sverige behöver en stark bottenplatta för finansieringen av välfärden, så att inflationen inte gröper ur tillskotten till skola, sjukvård och äldreomsorg.
  • Stötta vanligt folk. Barnen ska inte betala krisen. Vanligt folk måste klara sig igenom den tuffa ekonomiska situationen. Ensamstående föräldrar måste få det stöd de behöver, exempelvis genom höjda barnbidrag.
  • Se till att inflationen och lågkonjunkturen inte biter sig fast. Regeringen måste göra vad som krävs för att matpriserna inte ska öka ytterligare, exempelvis genom att samla livsmedelskedjan samt bönderna. Sverige behöver också investeringar i exempelvis energieffektivisering, grön omställning, bostadsbyggande och fler utbildningsplatser.

Uppdaterades senast: