Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S-förslag: Gårdsförsäljning – utan att riskera Systembolaget

Socialdemokraterna lägger nu fram förslag på en ny modell för gårdsförsäljning, förenlig med det svenska alkoholmonopolet. Det meddelade Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli i riksdagen den 8 maj 2024.

placeholder

Socialdemokraterna har länge sagt att de är öppna för gårdförsäljning men under den absoluta förutsättningen att det inte hotar Systembolagets alkoholmonopol. Nu presenterar partiet ett nytt förslag på en modell för gårdsförsäljning som är förenlig med det svenska alkoholmonopolet.

– Vårt förslag har fördelen att det inte kräver några lagändringar utan kan genomföras och vara på plats i närtid. Förslaget skulle möjliggöra en ökad gårdsförsäljning samtidigt som vi behåller rådigheten och kontrollen över det svenska alkoholmonopolet, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet.

Förslaget innebär att Systembolaget ges i uppdrag att införa ett särskilt gårdsförsäljningssortiment och en digital infrastruktur – bland annat en gårdsförsäljningsapp, som kunder kan använda i samband med besök. Efter köp hemlevereras drycken till kunden av Systembolaget. Därutöver föreslås producenternas möjlighet att agera ombud åt Systembolaget ses över.

– Systembolaget är Sveriges mest omtyckta företag. De ger service i hela landet, bidrar till folkhälsan och upprätthåller ålderskontroll. Därför vill vi att gårdsförsäljning går genom Systembolaget. Alla gårdar som egentillverkar öl, vin eller sprit ska kunna ansluta sig till ett gårdsförsäljningssortiment, säger Lena Hallengren.

Uppdaterades senast: